Искри между Радев и Денков заради Сарафов и "овладяването" на прокуратурата

Действията на политическите сили показват, че искат техен човек да седне в стола на главния прокурор, каза предизинтът

20.06.2023 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

Искри между президента Румен Радев и министър-председателя акад. Николай Денков. Според държавния глава се правят опити за овладяване на съдебната система. Министър-председателят отрече думите на Радев. Президентът коментира и назначения за и.д. главен прокурор Борислав Сарафов и заявките на партиите за реформа в Конституцията. 

След форума "Зеленият преход" Радев заяви, че действията на политическите сили показват едно - техен човек да седне в стола на главния прокурор.  

"Политическите  партии търсят да назначат техен човек за главен прокурор. Урок за цената на достойнството. Виждаме как прегръщат и най-големите си противници", каза Радев.

"Не знам откъде Радев вади тези заключения. Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си. Задължение е на третата власт да осигури доверие в това, което прави", контрира министър-председателят акад. Денков.

Според Радев функцията изпълняващ длъжността главен прокурор е удобна за задкулисие. Затова работата на Сарафов ще се следи изкъсо и ще се гледа по имунитетите и делата на трупчета. 

"Той трябва много бързо да се позиционира дали ще помага на определена политическа власт", добави президентът.

Държавният глава не спести критика към партиите за отваряне на Конституцията. Предупреди ги да четат повече и припомни, че е нужно Велико народно събрание. 

Влизането на Гешев в политиката Радев коментира така: "Ако г-н Гешев за тези три години не беше държал тези дела на трупчета и се опитва за 3 седмици да събере нужните доказателства - сега можеше да има много по-голям капитал", изтъкна държавният глава. Според него в сегашната ситуация Борислав Сарафов може да остане дълго на поста изпълняващ главен прокурор. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)