Радев: По време на служебното правителство "Лукойл" започна да плаща данъци

"България продължава да бъде активен участник в в европейския ядрен алианс", каза държавният глава

20.06.2023 | 11:07 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: По време на служебното правителство

За мен е изключителна привилегия за втори път да участвам на този значим за нашето бъдеще форум. Точно преди година имах привилегията да говоря пред вас и да очертая някой от моите виждания за същността на зелената сделка - за факторите, които определят тази трансформация, за рисковете, за основните насоки, за възможностите пред България. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на международния форум "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023".

“Една година по-късно мога да обобщя и да посоча някои неща, които се случиха в този едногодишен период и за възможностите, които тогава очертах - докъде стигнахме, какви нови възможности се отвориха и какво ни чака напред. Думата "преход" веднага ме води към трите основни въпроса в навигацията - къде съм, къде искам да отида и как искам да стигна до там”, добави Радев.

По негови думи когато говорим за преход, трябва да сме сигурни в неговата устойчивост. "За да бъде устойчив един преход, означава да имаме солидно планиране, да сме оценили средата, да сме идентифицирали всички рискови фактори, да сме изградили ясна стратегия, базирана на точни цели и разработени механизми за постигане на тези цели. Тук идва големият въпрос кой и как в България и Европа планира зеления преход и гарантира неговата устойчивост, защото имаме няколко важни играча - държава, бизнес, граждански сектор и научната общност", подчерта Радев.

Според него множеството кризи, с които сме се сблъскали, са показали, че държавата придобива важна роля в тези процеси. “Според мен, ние трябва заедно да търсим планиране, базирано на способностите - каква искаме да бъде България след определен период от време, как да постигнем баланса между всички тези важни играчи”, уточни той.

Президентът коментира, че другите глобални играчи също са много важни - САЩ, Русия, Китай. По думите му цената на енергийните ресурси там е по-ниска отколкото е в Европа и това води повече инвеститори именно там.

България беше и продължава да бъде много активен участник в европейския ядрен алианс. Най-важното за мен е, че в тази изключително трудна изминала година се гарантира устойчивост", каза Радев, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава напомни, че по време на служебното правителство “Лукойл” се е регистрирал в страната и е започнал да плаща данъци. Според Радев подобни форуми помагат за развитието и организирането на зеления преход.

Снимка: БГНЕС