Денков отговори на Радев за съдебната власт и помощта за Украйна

Не знам откъде президентът вади тези заключения, посочи премиерът

20.06.2023 | 12:42 Редактор: Тодор Петров

Думите на президента за евентуална политическа намеса в кадровите решения на съдебната власт бяха коментирани от премиера Николай Денков. От Пампорово, където участва в срещата на кметове от цялата страна, акад. Денков заяви, че кадровиците от Висшия съдебен съвет трябва да вземат своите решения въз основа на моралните качества на кандидатите.

"Не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито законодателната, нито изпълнителната власт трябва да излизат от правомощията си", заяви премиерът.

"Съдебната власт трябва да осигури доверие за това, което прави. В последните няколко месеца се случиха събития, които изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Нека членовете на ВСС се замислят дали работят за връщане на доверието, за да вярват хората, че ще има справедливост. ВСС трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора", каза още акад. Денков.

По отношение на помощта за Украйна Денков обясни:            

Има решение на Народното събрание. В същото изказване, доколкото успях да се запозная, Радев е казал, че България помага на Украйна, включително с оръжие. От една страна участваме, от друга страна не участваме със снаряди. Така че нека президентът изясни това противоречие. Трябва да сме последователни, да спазваме решението на Народното събрание и да помогнем на Украйна да възстанови териториалната цялост. 

"Загиват хора, изселени са семейства и деца. Да напомним за човешката трагедия. Много е лесно да се каже "дайте да спрем войната и да установим мир", но да припомним, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война", изтъкна министър-председателят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
алф
преди 10 месеца
Това въоръжение, г-н Тагарев е купувано с парите на българските граждани Сега , по твоите думи и подобно мислещите кото един от многото граждани които сме пьк сьгласни да дадем и орьжия и терен за обучение .Аре у лево с демагогията. Ще напада суверена дьржава, в Европа. Ще се снишим и ще чакаме реда си, на нас да ни навреди. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
дайте да дадем
преди 10 месеца
Сега, служителят на чужди служби Тагарев, назначен и "одобрен" за военен министър, ще решава какво и колко въоръжение от Българската армия да изпрати на Украйна! Това въоръжение, г-н Тагарев е купувано с парите на българските граждани и вие нямате право да се разпореждате с него, по нечии приумици! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
хммм
преди 10 месеца
Той пРезидентът изразява становища често по неща и казуси които нито го засягат нито се предполага, че трябва да го засягат.. А по това от което би трябвало да е компентентен и да се изказва нищо не казва.. Нали е военен? Нещо за конфликта в Украйна? В началото се изцепи че Русия щяла да победи за 1 месец.. колко време мина оттогава насам? Сигнализирай за неуместен коментар