Президентът: Партиите търсят да назначат свой човек за главен прокурор

"Да демонстрираш, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задачa", коментира Румен Радев

20.06.2023 | 11:45 Редактор: Михаела Димитрова

Партиите търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след освобождаването на Иван Гешев от поста и назначаването на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността.

"Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му, спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта", коментира държавният глава.

"Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача", допълни Радев.

Президентът обясни защо не е изчакал решението на Конституционния съд, преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев.

"Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение на изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

Румен Радев няма да подкрепи правителството, ако то реши България да участва в инициативата за 1 милион снаряда за Украйна.

"И в България, и в Брюксел съм твърдял, че ние не трябва да се намесваме с предоставяне на оръжия в този конфликт. Това не е начинът за прекратяване на му, той ескалира. Виждате, че носи огромни рискове и изтощава нашата икономика, както и социалните ни системи. Стана ясно, че България не е част от инициативата за 1 милион снаряда", каза още президентът.

Радев коментира и друга важна тема - отношенията София - Скопие. Днес в парламента на РСМ трябва да се гласува дали българите там да бъдат включени в тяхната Конституция. По думите на държавния глава  "Скопие трябва да си научи урока".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR