Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Сарафов се готви да управлява дълго, ГЕРБ и ДПС движат ВСС

Гешев няма бъдеще в политиката, убедени са политолозите доц. Милен Любенов и Теодор Славев

19.06.2023 | 20:21 Редактор: Елеонора Танева

Няма изненадани от решенията, които ВСС скорострелно взима във връзка с рокадите в прокуратурата. Около това мнение се обединиха политолозите доц. Милен Любенов и Теодор Славев.

"Едва ли има изненадани. Седмицата след атентата, той много бързо промени своите позиции на 180 градуса, вероятно това е било подготвено още тогава по командата на тези, които са избрали ВСС. ГЕРБ и ДПС - тези две политически партии движат съдебната власт", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, ако се наложи Пленумът да избира и.д. главен прокурор, то пак Сарафов би спечелил мнозинство.

"Видяхме, че има мнозинство и то действа единно, защото се ръководи от определени политически цели и със сигурност Сарафов не е избран случайно за поста и едно от първите му решения беше за ревизия, свързана с исканите имунитети", добави доц. Любенов. 

По думите му няма разлика между Гешев и Сарафов, който също е "част от статуквото в прокуратурата, което 10 г. не даде резултати по отношение на корупцията и в борбата с организираната престъпност".

Политологът Теодор Славев вижда желание в Сарафов да управлява дълго. 

"Той започна да окомплектова екип, човек, който временно ще изпълнява длъжност прави екип - прекомандироване, със стратегически визии и цели за прокуратурата. Няма да се изненадам този ВСС да избере следващ главен прокурор и това да не може да бъде спряно от ВКС", заяви Славев, който определи Сарафов като "непригоден" за главен прокурор, както е бил и Гешев, тъй като неговата кариера се е развила по времето на ГЕРБ.

Доц. Любенов изрази мнение, че Гешев няма перспектива за политическа кариера. 

"Няма нужния авторитет, като главен прокурор още повече делегитимира работата на институцията, няма позитив зад гърба си като работа", мотивира се политологът пред Bulgaria ON AIR.

Теодор Славев подчерта от своя страна, че не само в съдебната власт има криза, а важни кадрови решения предстоят и за БНБ.

"Управителят на БНБ е с изтекъл мандат, а ние искаме да влизаме в Еврозоната, ние и еврокомисар нямаме", коментира Славев. 

И двамата политолози изразиха позиция, че местните избори може да доведат до раздор в редиците на ПП-ДБ, а ключово ще бъде решението за кандидата за кмет на София. 

Гледайте целия разговор във видеото.