"Избрах примера на Левски срещу силите на мрака": Каква заявка даде Иван Гешев?

Според бившия главен прокурор се прави опит прокуратурата да бъде "превърната в бухалка"

19.06.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Димитрова

Броени дни, след като президентът Румен Радев подписа указа за прекратяване на мандата на главния прокурор, Иван Гешев подаде оставка и като редови обвинител.

В специално изявление във Facebook профила си Гешев обяви, че е "жертва на олигархията и сенчестия бизнес", и даде заявка за влизане в политиката.

На импровизиран декор с грешно поставен национален флаг и четейки предварително подготвен текст, бившият главен прокурор заяви, че се прави опит защитникът на народа, визирайки прокуратурата, да бъде "превърната в бухалка".

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими", заяви Гешев.

Според него борбата срещу олигархията, престъпниците и сенчестия бизнес е създала "престъпен конгломерат с особена сила".

"Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие. И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата", допълни Гешев.

"Започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство. И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи, включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите", каза още бившият главен прокурор.

С патриотичен тон и заемки от творби на Антон Дончев и Иван Вазов, Гешев направи заявка за политическа кариера.

"Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството", заяви още той.

"Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта. Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество. Няма да ви предам, няма да ви излъжа. Бог да пази България", завърши бившият главен прокурор.

Иван Гешев беше отстранен от длъжността главен прокурор заради фразата "политически боклук". Това стана след решение на ВСС и последващ указ на президента.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кибик
преди 10 месеца