Сарафов става Гешев, почва с рокади по върха, иска "проветрение" на прокуратурата

С реакция излязоха и някои политически сили

16.06.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Висшият съдебен съвет избра началника на следствието Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Той, от своя страна, даде заявка за чистка в ръководството на прокуратурата, а министърът на правосъдието Атанас Славов определи избора му като "прибързан".

С готовност за реформи застава временно Борислав Сарафов на мястото на Иван Гешев. Заявката му идва месец, след като самият той заяви в интервю за "Дневник", че не би се съгласил да поеме поста.

"Първата ми среща ще бъде с правосъдния министър Атанас Славов, надявам се, той да откликне на молбата ми за тази среща, за да може да обсъдим какви са възможностите за проветрение на прокуратурата", посочи Сарафов.

"Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев", това заяви Сарафов.

Решението на Висшия съдебен съвет идва ден, след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Иван Гешев. Правосъдният министър Атанас Славов посочи, че изборът на висшите магистрати е "прибързан".

"Доколкото разбирам, г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Важно е този избор да не е краят, а началото на започналата процедура по промяна на Конституцията, защото няма да се откажем от нея. Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от аргументация и достатъчна публичност, което поставя въпроси", допълни Славов.

С реакция излязоха и някои политически сили. Лена Бориславова от коалицията на "Промяната" определи замяната на Гешев със Сарафов като "поредното падение на прокурорската колегия на ВСС".

А лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отправи критики именно към втората политическа сила. Според него формацията е "паднала в капан."

"Сега Сарафов е главен прокурор. И какво се промени? Вие от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" сте големи лавандули. Бяхте използвани, за да "изперете" Бойко Борисов и да премахнете основната заплаха срещу него", написа Трифонов.

До седмица пленумът на ВСС трябва да обяви изцяло нова процедура за избор на главен прокурор. Очаква се тя да продължи около 2 месеца. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Бай....
преди 10 месеца