Правосъдният министър: Трябваха повече аргументи за смяната на Гешев със Сарафов

Според Атанас Славов Пленумът на ВСС би трябвало да е органът, който избира, а не Прокурорската колегия

16.06.2023 | 16:21 Редактор: Елеонора Танева
Правосъдният министър: Трябваха повече аргументи за смяната на Гешев със Сарафов

Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от очакваното и това поражда съответните въпроси. Изборът му трябва да бъде легитимиран и оправдан публично. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов по повод днешното решение на Прокурорската колегия за излъчване на временно изпълняващ главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев.

"Очаквах, че ще има известно време преди този избор да бъде оповестен и извършен по няколко причини. Първо - авторитетни членове на Висшия съдебен съвет изразиха мнение, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията, без да се ангажирам дали това е спорно или безспорно", коментира Славов пред журналисти в Народното събрание.

Според него е било важно преди да се извърши такъв избор, предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, първо да се изготви профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. 

"Доколкото разбирам, г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Надявам се Борислав Сарафов да изпълни със съдържание заявката, която дава", допълни Славов.

Правосъдният министър заяви, че управляващото мнозинство няма да се откаже от конституционните промени и от промените в Закона за съдебната власт. "Реформата тепърва предстои. Тя не свършва с избора на г-н Сарафов...", каза той.

"Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който до голяма степен беше лишен от достатъчна публичност и аргументация. В този смисъл, остават въпроси и въпросите, които задавате, са напълно легитимни“, заяви още министърът.

Той обяви, че ще постави въпроса за връзките на Борислав Сарафов с Петьо Петров - Пепи Еврото от аферата "Осемте джуджета" пред Пленума на ВСС.

"Тъй като аз съм получил искане от Антикорупционния фонд този казус да бъде разгледан във Висшия съдебен съвет, аз ще го поставя. От членовете на Съвета зависи какво отношение ще вземат за него", допълни правосъдният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)