Сарафов освобождава заместниците на Гешев заради "лична привързаност" към него

Ще прави ревизия на дела като "Барселонагейт"

16.06.2023 | 15:47 Редактор: Михаела Димитрова

След като ВСС реши Борислав Сарафов да е временно изпълняващ длъжността главен прокурор, той обяви и какви ще бъдат първите му действия: да освободи целия екип от заместници на Иван Гешев. След това ще прави ревизия на дела като "Барселонагейт“ и останалите, които станаха повод за искането на депутатските имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков.

"Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи. Първата ми среща ще бъде с правосъдния министър Атанас Славов, надявам се, той да откликне на молбата ми за тази среща, за да може да обсъдим какви са възможностите за проветрение на прокуратурата. Тя трябва да се почисти, не може да продължава по този начин, като една капсулирана самопроизвеждаща се система, която работи в интереса личния на главния прокурор или на съответните дерибеи по места", посочи Сарафов.

"Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев. Оставам директор на НСлС, така че ще ръководя и следствието", това заяви Сарафов.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет взе решението за Сарафов с осем гласа "за" и един "против".

Преди месец Сарафов заяви в интервю за Дневник, че "категорично не желае да бъде нито главен прокурор, нито да се кандидатира за тази длъжност".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR