ВСС уважи оставката на Гешев, Сарафов поиска Мария Павлова да е негов заместник

Никой от кадровиците не пожела да коментира взетите решения

19.06.2023 | 18:38 Редактор: Вяра Димова

Висшият съдебен съвет уважи искането на Иван Гешев да напусне съдебната система. А Борислав Сарафов вече има нов заместник, след като предишните напуснаха.

За 10 минути Висшият съдебен съвет освободи досегашните заместници на главния прокурор и гласува отказа на Иван Гешев да бъде преназначен като 
прокурор във Върховната касационна прокуратура. 

"Заявявам, че не желая да бъда преназначаван на длъжността прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата на РБ, може да приемете горното и като депозиране на оставка", прочете писмото членът на ВСС Огнян Дамянов.

С постовете си на заместник-главни прокурори се разделиха Красимира Филипова, Даниела Машева и Десислава Пиронева. Първите две бяха преназначени като прокурори във Върховната касационна прокуратура. А Пиронева като прокурор във Върховната административна прокуратурата.

След освобождаването на заместниците на Гешев, изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, е пожелал Мария Павлова да бъде назначена за негов заместник. Тя беше заместник-министър на правосъдието в служебните кабинети на Гълъб Донев.

"Като професионален опит същата би могла да спомогне за повишаване на качеството на работата в прокуратурата", Калина Чапкънова.

След извънредното заседание на ВСС, никой от кадровиците не пожела да коментира решенията, както и това дали те са легитимни, след като промените още не са обнародвани във Държавен вестник. 

В становище Съюзът на съдиите в България призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор. Те определиха избора на Борислав Сарафов като "поредното срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)