Нинова: Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява

Смяната на Гешев е било задкулисна сделка, смята лидерът на БСП

18.06.2023 | 14:53 Редактор: Юлиан Христов
Нинова: Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява

Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Българското национално радио.

Тя коментира темата за съдебната реформа и смяната на главния прокурор.

"Това беше задкулисна сделка с две цели - да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие. Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата, не за справедливост, не за бърз процес и правораздаване, еднакво за всички. Прие се закон, специално за Гешев, да се намали броят на членовете на ВСС, които да го освободят - от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран само от прокурорската квота, а не от Пленума. В момента вместо истинска съдебна реформа, влязоха в пълна каша", каза Нинова.

По думите ѝ ВСС е напълно компрометиран и не може едни и същи хора да подкрепят и изберат Иван Гешев за главен прокурор, а след това да искат да го отстранят.

"Това не повишава доверието на гражданите, а напротив", посочи лидерът на БСП.

Тя коментира и законите на бившия правосъден министър Крум Зарков. По думите ѝ те не са довели до реформа, а "препраха мафията".

"Ние се чудихме защо Борисов толкова ги харесва, а то е факт - Борисов е на власт отново, има имунитет, разследване няма. Вероятно Сарафов ще му оттегли искането за имунитет", поясни тя.

Според Нинова настоящият ВСС не трябва да избира нов главен прокурор, "тъй като те са доказали, че не могат да мислят самостоятелно и се влияят".

"Трябва да се избере нов ВСС и едва тогава да се пристъпи към процедура за избор на нов главен прокурор", уточни Нинова.

Тя определи като грешка на Гешев, че досега не е поискал разследване срещу Бойко Борисов, докато той е бил без имунитет.

По отношение на референдума против навлизането на джендър идеологията в училищата, иницииран от БСП, Нинова посочи, че продължава събирането на подписи за неговото провеждане, а вчера на Похода на семейството са събрани над 2 хил. подписа.

"Над 18 години всеки е свободен да избира как и с кого да си живее живота. Но да не се закачат и пипат децата. Удовлетворени сме от факта, че този процес вече започна - от САЩ, през Европа, тук по-късно ще дойде вероятно, но 5 щата в Америка забраниха джендър идеологията в училище. В няколко европейски държави тече този процес да се забрани със закон джендър идеологията в училищата и детските градини", каза Корнелия Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR