Нови искри между правителство и президент: В чий интерес е това?

Отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор доведе до нови размирици

17.06.2023 | 14:10 Редактор: Юлиан Христов

Споровете във властта продължават да се задълбочават. Наложеното вето от президента Румен Радев за приетите промени в съдебната власт, дадоха нова посока за искри между него и новото правителство. Темата е и основна в предаването "Опорни хора".

Отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор доведе до нови размирици между президента Радев и новото правителство. Политическите амбиции на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ създадоха едно ново напрежение, което предизвика ответната реакция на президентската институция. Така новите манипулации във властта са на ход, а последствията биха били жестоки.

"Сега това, което се предлага, е да може да се заобиколи президентската институция. Представете си, че при един предсрочен вот първа или втора бъде "Възраждане", тогава вече президентът не може да определя на кого да връчи мандат, а той е задължен по Конституция да връчи на първия и на втория, и представете си, че те са втори или първи, без значение, но те имат мандат, който трябва да изпълнят. Представете си тогава как ще бъдат назначени шефовете на спецслужбите и ще имаме тогава евразийско правителство, което ще прокарва определени други интереси, но нищо общо с нашите съюзи, към които принадлежим“, коментира бившият вътрешен министър и лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Според председателя на Стратегическия съвет на президента Александър Маринов проблемите, които могат да настъпят след взетите решения за промените в съдебната власт, не са просто манипулация, а изграждане на недоверие в обществото.

"Трябва да се мисли с оглед на трайните функции и резултати, които очакваме от институциите, а не някакви персонални битки да се водят. Това е някаква спойка, въпреки че забелязвате, че ГЕРБ са по-предпазливи, а ПП и ДБ са се хвърлили с рогата напред. Съществува и още една хипотеза, която не е за подминаване и би била интересна за всички", каза проф. Маринов.

"Какво се случва, ако да допуснем, намерят се гласовете в парламента, след това мине през Конституционния съд и Радев вече не е президент. Първо мандатът се довършва от Илияна Йотова и второ Радев вече не като президент, а като политик излиза и прави там тази своя пария, което непрекъснато я предвиждат тук и там и ги прегазва като дизел цинкова кофа, това ще се случи. Действията на президента и на новата власт продължават да бъдат една от водещите теми в страната", обясни той.

Още по темата гледайте в "Опорни хора" тази вечер от 19:30 по Bulgaria ON AIR.