Депутати пишат закони на коляно: ПП-ДБ подкрепи Радев за наложеното вето

Прокуратурата овладя следствието и го използва за политически поръчки, каза Петър Петров от "Възраждане"

15.06.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

"Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепиха президента Румен Радев в наложеното вето на Закона за съдебната власт. От "Възраждане", които внесоха редакция в текстовете, заявиха, че отново ще разгледат закона в ресорната комисия в Народното събрание.

"Мотивите на президента, че се връщаме назад от поети ангажименти, не отговарят на действителността. Моля, някой да ми каже, след като поехме ангажиментите през 2009, какви са резултатите? Прокуратурата овладя следствието и го използваше за най-различни политически поръчки", каза Петър Петров от "Възраждане".

Според ПП-ДБ редакцията е правена буквално на коляно и приемат наложеното от президента вето. 

"Частта, предложена от "Възраждане" на първо четене, беше отхвърлена. На второ четене беше направена на коляно, буквално Петър Петров отиде и клекна на коляно до трибуната до Радослав Чолаков, за да си направи някаква поправка, и Корнелия Нинова беше на трибуната, и го попита – така ли се пишат текстове на закони на коляно. Съвсем нормално е да бъде върнат този закон", каза Искрен Митев.

Според преподавателя по европейско право доц. Христо Христев, трябва да има задълбочен дебат, за да може текстовете да гарантират независимостта на съдебните органи. 

"За мен е доста недомислено, то не е предмет на задълбочено обсъждане, анализ, аргументи, които да са били претеглени, то се случва между първо и второ четене по начин, който е доста далечен от прозрачен и демократичен законодателен процес. Не съм учуден, че президентът ги връща", коментира той.

Притесненията на председателя на Комисията по правни въпроси в НС Стою Стоев също съвпаднаха с мотивите на президента за наложеното вето. 

От коалицията на ПП-ДБ обявиха, че вече започват разговори за конституционна реформа с всички политически сили в Народното събрание. Целта - да се премахне ролята на главния прокурор. Промените в Конституцията, готвени от втората политическа сила, ще бъдат оповестени още следващата седмица.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)