Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Да бъдеш българин в РСМ е престъпление, това трябва да го разберат и в Бундестага

Коментар на доц. Спас Ташев и доц. Милен Михов

16.06.2023 | 21:40 Редактор: Елеонора Танева

Германският Бундестаг призна македонския език, култура, идентичност.

"В Европейския парламент тече процедура за приемане на доклада за напредъка на РСМ, всички забележки са напът да бъдат извадени. Виждаме Османи как се хвали, че дава готови текстове на евродепутати - прави самопризнание за лобиране в ЕП", коментира доц. Милен Михов от ВМРО в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че РСМ не изпълнява двустранния протокол и счита, че само  вписването на българите в Конституцията е проблемът.

"В РСМ гърми скандал за подписан договор за 110 км магистрали за над милиард евро с американски консорциум. В договора е заложена 60-часова работна седмица и тези пари ще отидат в джобовете на тези представители на американския бизнес. В същото време армията на РСМ се въоръжава с техника на САЩ. Посланикът в Скопие казва, че е щастлива, че е посланик в там, а не в София", подчерта доц. Михов и попита "Кое тежи повече в политиката - договор за милиард и 300 млн. евро или историческата истина, че Гоце Делчев е бъгарин?"

Той обвини депутатите, свалили ветото над преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС.

Доц. Спас Ташев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че проблемът между двете страни е на повече от 30 г., наследен от 1944 г. 

"Къде е българската държавна програма, която да работи със специалисти, през които ние да разясняваме нашата теза. Скопие мисли, че ако само промени Конституцията, без другите искания да са изпълнение, пътят за евроинтеграцията ще бъде отворен", каза доц. Ташев. 

Гостът не пропусна да анализира и решението на Бундестага да признае македонския език и култура. 

"Никой не е оспорвал съществуването им в техния сегашен вид. Властите в Скопие иска да забранят на македонците с българско самосъзнание да се изявяват като българи. Самите македонски българи вече поставят искането тяхното виждане по отношение на техния език да бъде отразено", допълни доц. Ташев. 

Той коментира нападението срещу Бекир Кадриески: "Да бъдеш българин в РСМ е престъпление, това трябва да го разберат и в Бундестага".

Гледайте целия разговор във видеото.