Османи: България не може да поставя нови условия на РСМ, преговорната рамка е затворена

Външният министър заяви, че се водят разговори с ВМРО-ДПМНЕ

15.06.2023 | 15:26 Редактор: Михаела Димитрова
Османи: България не може да поставя нови условия на РСМ, преговорната рамка е затворена

"България не може да поставя нови условия на Република Северна Македония, защото преговорната рамка е затворена", заяви министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, отговаряйки на журналистически въпроси на Преспанския форум за диалог, който се провежда в Струга.

Относно преговорите с опозицията Османи отбеляза, че се водят разговори с ВМРО-ДПМНЕ като цяло, но посочи, че има дискусии и с депутати поотделно.

"До деня, в който ще бъде първото гласуване на пленарна сесия, са отворени вариантите за споразумение с опозицията по конституционните промени, включително плана от три точки, който представих. Надявам се в следващия период предложението на Комисията да бъде препратено от правителството към парламента и тук да започнат да се броят сроковете. До първото гласуване имаме шанс да постигнем споразумение с опозицията“, заяви Османи.

На въпрос на български журналист дали резолюцията, която ще гласува германският Бундестаг днес, може да се тълкува като отказ на България от нови искания, Османи посочи, че не може да поставя нови условия, тъй като преговорната рамка е затворена.

"Отварянето на Преговорната рамка не може да бъде нито наша, нито ваша опозиция. Утре някое българско правителство може да каже, че имаме ново условие. Нямаме ново условие, преговорната рамка е затворена. В нея има три пътни карти, в едната има план за действие за малцинствата, това е единственото условие, включено в критериите за отваряне и затваряне на глави. Този план за действие не се отнася само за българската общност, а за всички общности в страната. Разбира се, тук ще трябва да бъдат изпълнени всички тези условия по отношение на равни права за всички тези граждани, независимо от етническата им принадлежност", заяви Османи, цитиран от "Фокус".

Ръководителят на македонската дипломация заяви, че се надява да се изградят отношения, при които добрата воля ще води процеса. "Ще създадем разбиране един към друг, уважение и че няма да сме двете страни с калкулатор в ръка и да оценяваме кой какво е направил", допълни външният министър.

Снимка: БГНЕС