Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Маринела Величкова: Промяната на Конституцията на РСМ не решава проблема между София и Скопие

Властите в РСМ трябва да доведат разследването за побоя над Бекир Кадриески докрай, смята кореспондентът на БТА в Скопие

15.06.2023 | 17:02 Редактор: Калина Донкова

Побоят над съпредседателя на сдружението на българите в Република Северна Македония „Шемето” Бекир Кадриески засилва напрежението между България и РСМ. Това коментира в ефира на предаването "Директно" журналистът и кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова.

"Не съм сигурна, че трябва да бързаме с квалифицирането на това за какво точно е спорът. Говорих с г-н Кадриески и това, което той ми разказа, съвсем не навежда на мисълта за успокояване. Не знам дали ситуацията е свързана точно с етническа омраза, насочена към българската му самоличност или нещо друго, но в неговите реплики прозря, че става въпрос за подобно нещо", разказа тя.

Величкова изрази надежда властите в РСМ да не подходят с пренебрежение към този случай и да доведат нещата докрай, като припомни бързата реакция на македонската прокуратура след побоя над Християн Пендиков. 

"Ситуацията в РСМ се различава от тази през януари, когато се случи това с Пендиков. Към момента цялата страна е вгледана в това дали полтическите партии ще успеят да намерят тези 80 необходими гласа в парламента, за да минат конституционните промени. Това условие е вписано в преговорната рамка на РСМ за старт на реалните преговори с ЕС и отварянето на първия клъстер и главите в него", поясни тя. 

Напрежението в Северна Македония е доста голямо и от политическа гледна точка, изтъкна още Величкова.

"Медиите тук информираха през българските медии, които информираха за този случай, а вече уточняват каква е интерпретацията, която българските медиите дават на случилото се. Точно затова ми се иска да не влизаме в спекулации, по-скоро да погледнем принципно на случилото се. Контекстът е такъв - политически изключително напрегнат, особено след една лидерска среща точно преди седмица между премиера и председател на управляващата партия и опозиционния лидер", разказа кореспондентът на БТА в Скопие пред Bulgaria ON AIR

По думуите ѝ реакцията на МВнР на България след инцидента е била точна и на място, посочвайки, че очакват македонските власти да излязат с крайно решение за това какво точно се е случило и каква е интерпретацията на инцидента. Причината - всяка по-остра реакция от страна на София би могла да бъде изтълкувана като намеса в дебата за вписването на българите с в Конституцията на РСМ, категорична е тя. 

Промяната на Конституцията на Северна Македония и вписването в основния закон на македонците с българско самосъзнание, не решава фундаменталия проблем между София и Скопие, смята Величкова.

"Това означава промяна на контекста на разговора, който се води. Разговор, който се води в самата Република Северна Македония. Не съм сигурна в каква степен лексиката ще бъде успокоена. Дори да няма предсрочни избори до края на тази година, през следващата ще има два вида избори - президентски и парламентарни. Не съм сигурна, защото през всички тези години, в които наблюдавам РСМ, каквито и да са били изборите, каквито и да са били отношенията между двете държави, България е присъствала в предизборната кампания, в неособено позитивен план", завърши тя.

Вижте целия разговор във видеото.