"Странен феномен": Германският Бундестаг призна македонския език, култура, идентичност

Резолюцията предизвика разнопосочни реакции

16.06.2023 | 19:38 Редактор: Михаела Димитрова

Резолюция на германския Бундестаг в подкрепа на Северна Македония по нейни път към Европейския съюз предизвика разнопосочни реакции. В гласувания документ се признава македонската култура, идентичност и език, подчертават германски медии.

Управляващите в Скопие, както и опозицията, изразиха удовлетворение и благодарност. Представители на македонските българи обаче, омаловажиха документа, а евродепутатът Андрей Ковачев го определи като "странен феномен".

Резолюцията в Бундестага беше подкрепена от трите партии в управляващата коалиция – "Социалдемократическата", "Зелените" и "Свободната демократическа партия".

Опозиционните "Християндемократически съюз" и "Християнсоциален съюз" бяха "против". Документът беше предложен с мотива да бъде подкрепена по-активно Северна Македония по пътя ѝ към ЕС. Имаше и изказване, че страната е за пример, защото в нея съжителстват различни етнически групи. България пък е призована да не поставя други изисквания извън вече договорената промяна в Конституцията за вписване на българско малцинство.

В своя позиция Андрей Ковачев заяви, че в това да се помага на Северна Македония да започне преговори с Евросъюза "няма нищо лошо, но има проблем".

"Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга държава да признае в решение на парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността", коментира евродепутатът Андрей Ковачев.

Според него по този начин нашите съседи искат да покажат някаква историческа последователност или континуитет, който е различен от българския и това е в основата на проблемите ни с дискриминацията и говора на омраза.

От културния център "Иван Михайлов" в Битоля нарекоха декларацията на Бундестага "изпросена" и написаха, че това е "странен текст", съставен по молба на македонския премиер Димитър Ковачески към германските му съмишленици от Левицата.

"Самият факт, че на всеослушание декларираш проблем с "идентитет" и някой отвън трябва да го "признава" е унизително." От клуба заявяват още, че за македонските българи въобще не е важно кой какво признава отвън. "Ако тази прокламация на германската Левица е цената за това да бъдем включени в Конституцията, нека. Публично това ще има стойност само когато престанат да ни бият и да палят клубовете ни", заявяват от българското сдружение.

Още подробности очаквайте утре в предаването "Брюксел 1".

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.