Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Филип Станев: Христо Иванов заслужава приятел като Пеевски за конституционната реформа

"Борисов не бива да има имунитет, максимално бързо трябва да го даде", призова депутатът

15.06.2023 | 20:11 Редактор: Елеонора Танева

Президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор на България.

"Всички очакваха да има известно забавяне от страна на президентската институция, но обективно погледнато процесите са ускорени - самият вече бивш главен прокурор внезапно се разбърза в своите действия, бързо действа и президентът, и парламентът. Но има още една стъпка - евентуална жалба до Конституционния съд", коментира депутатът от ИТН Филип Станев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му въпросите, които се въртят сред обществото - за легитимността на решенията на ВСС с изтекъл мандат, са признак за всичко друго, но не и "за правова държава". 

Станев е убеден, че създаването на комисията за имунитетите на Борисов и Петков цели забавяне на разследванията срещу тях.

"Докато го има този имунитет, реално разследване няма да започне. Това, което колега Тошко Йорданов е прочел и споделил, дава достатъчно основания да се смята, че г-н Борисов не бива да има имунитет, т.е. максимално бързо трябва да го даде. Това бавене на комисията показва страх от Борисов да не влезе на съд", заяви народният представител.

ИТН ще участва в разговори за реформа в Конституцията. Все още такава официална покана няма от страна на ПП-ДБ.

"Ще бъдем диалогични, разумни, ще изслушаме какво предлагат, ние не знаем същината на нещата, които предлагат. Христо Иванов заслужава приятел като Пеевски, да има такъв желан специалист в конституционната комисия, за да извършат исканата от тях конституционна реформа", заяви Филип Станев пред Bulgaria ON AIR, като уточни, че не влага ирония в думите си.

Депутатът беше категоричен, че фигурата на главния прокурор е невъзможно да бъде премахната от  обикновено НС и е нужно свикване на Велико народно събрание. Станев заяви позицията си, че следствието трябва да бъде отделено от прокуратурата. 

"Президентът има право да налага вето, нямам съмнения в юридическия екип на Радев, там е един и от най-добрите конституционалисти - проф. Друмева. Нашата позиция е, че следствие и прокуратура трябва да бъдат разделени и е логично, и без да си юрист, много по-голям става контролът, балансът", мотивира се Станев.

Той коментира и поредното посегателство върху македонец с българско самосъзнание, довело до ново напрежение в двустранните отношения.

"Тези, които дълги години сме наричали национални герои, които са водили битки Македония да бъде свободна, имат за правнуци национални предатели. Сякаш метафорично и като игра на думи Чернева почерни българската история в частта Македония", лаконичен беше Филип Станев.

Гледайте видеото с целия разговор.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Даньо
преди 10 месеца
Христо Иванов заслужава да си ходи дома и да почне да се занимава с нещо друго, щото с политиката очевидно не му се получават нещата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Тито
преди 10 месеца
Хахахаха, наистина е така :) Сигнализирай за неуместен коментар