България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви промени трябва да бъдат направени в прокуратурата?

Недомислена беше промяната в уредбата на Следствието, коментира доц. Христо Христев

15.06.2023 | 09:27 Редактор: Вяра Димова

Разследването и обвинението в Европа са организирани по различен начин. Ние нямаме централизирана, единна и йерархизирана прокуратура, организирана на основата на едноначалие, която да има толкова широки правомощия по отношение на цялостното развиване на наказателно-процесуалното законодателство. При нас, освен самата структура на прокуратурата, имаме и проблема, че редица аспекти на функциониране на обвинението нямат ефекти на контрол от съда. През последните седмици наблюдаваме произволно прилагане на наказателното законодателство.

Това каза преподавателят по право на ЕС в СУ доц. д-р Христо Христев в студиото на "България сутрин" по темата за имунитетите на депутатите и промените в съдебната система. По думите му в нашия модел има съществен проблем. 

"Ако има факти, които говорят за престъпление, прокуратурата трябва да разследва и преследва. За да излезем от ситуацията, при която функционирането на прокуратурата по подобен начин се проявява като произвол - трябва да търсим преформатиране на модела, който има обвинението", добави доц. Христев, като даде пример с ограничаването на правомощията на главния прокурор.

"Промяната в уредбата на Следствието и автономизирането му от прокуратурата беше недомислено. То се случи между първо и второ четене по начин, далеч от изискванията за прозрачен законодателен процес. Не съм учуден, че президентът връща гласуваните изменения. Единият от възможните изходи от проблемите в прокуратурата е да се мисли в посока на гарантиране на възможно най-голяма самостоятелност на следствието", коментира преподавателят по право на ЕС в СУ пред Bulgaria ON AIR и допълни, че това е възможно и в рамките на настоящата конституционно рамка.

Проблемът при нас идва от това, че началото на предварителната проверка през същинско разследване до повдигане на обвинението - навсякъде е разположена прокуратурата, изтъкна гостът.  

"Накрая имаме създаден франкенщайнов модел на обвинение. С години не се разследват определени случаи, по които има публично известни факти. В един момент започва скоростно повдигане на обвинения, искане на имунитети за неща, които висят с години. Това не е нормален ред", настоя доц. Христев.

Той коментира и решението на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор.

"Не може лицето, на което са възложени толкова отговорни функции в рамките на гарантирането на законността в България, упражняването на тези функции, да зависи от моментното му емоционално състояние. Недопустимо е главният прокурор чрез подобни квалификации да уронва престижа на съдебната власт, от друга - да ерозира авторитета на друга основна институция, каквато е НС", каза доц. Христев. 

Гледайте целия разговор във видеото.