Временна комисия ще решава за поисканите от Гешев имунитети на Борисов, Петков и Александров

Тя все още няма избран председател, ще работи до 18 юли

14.06.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Димитрова

С гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Възраждане" се създаде временната комисия относно поисканите от Иван Гешев имунитети на Кирил Петков, Бойко Борисов и Даниел Александров. Избра се и състав на комисията, като от БСП и ИТН бяха категорични, че няма да предлагат свои членове. Комисията ще работи до 18 юли.

Стигна се и до спор относно председателя на комисията, тъй като почти нито една от партиите не поиска да предложи свой шеф, който да я оглави. Единствено ДПС предложиха това да бъде Хамид Хамид, но от "Продължаваме промяната - Демократична България" бяха категорично против и така комисията все още няма свой председател.

Изсветляване на фактологията или пране на партийни лидери е функцията на новата комисия - това беше основният спор по време на обсъжданията.  Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, чийто имунитет Иван Гешев поиска, обяви, че ще се откаже от депутатската си защита още преди работата на комисията да е приключила. 

"Преди 18 юли аз доброволно ще си дам имунитета, няма да чакам края на тази комисия, но и няма да дам на прокуратурата да използва своята власт като политическа бухалка", заяви Петков.

Той предложи управляващото мнозинство да не излъчва председатели, за да не се появят съмнения, че комисията е политически чадър.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез нея трябва да установи дали искането на прокуратурата е атака срещу суверенитета на партиите в парламента, а решението дали трима депутати да останат без имунитет, ще го вземе пленарната зала. 

"Комисиите на Народното събрание работят с решение на залата, всеки от нас, натискайки копчето, решава", каза Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Останалите партии в парламента обаче, се обединиха около това, че комисията цели единствено "изпирането" на депутатите с поискан имунитет.

БСП и "Възраждане" бяха категорични, че съставянето ѝ не е необходимо, а депутатската защита на тримата народни представители трябва да бъде гласувана директно в пленарната зала. 

"Ние чухме и знаем, че искате да "изперете" Бойко Борисов, това ви е голямата игра", каза Цончо Ганев.

"Шоково е, че тези, които арестувана Борисов, му пазят имунитета, а Борисов, който свали правителството на ПП, днес се прегърна с тях, за да спаси себе си. Сигурна съм, че ще ѝ удължите срока преди 18 юли", заяви Корнелия Нинова.

"Бойко Борисов и Кирил Петков показаха, че са страхливци, и двамата не са мъже в душевен смисъл", отсече Тошко Йорданов.

По предложение на ДПС обект на разглеждане ще бъде и имунитетът на техния депутат Димитър Аврамов. Вчера главният прокурор поиска Аврамов да остане без депутатска защита заради търговия с влияние.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR