Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"За да има сериал, трябва да има сценаристи": Оставката на Гешев като залог за кабинет

Адресат на искането за отстраняване на главния прокурор са ПП-ДБ, смятат политолозите Кристиян Шкварек и Стойчо Стойчев

15.05.2023 | 20:40 Редактор: Юлиан Христов

Искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев, което направиха ГЕРБ, е с адресат коалицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Около това мнение се обединиха политолозите Стойчо Стойчев и Кристиян Шкварек.

Докато се чуха някакви коментари, че искането на Мария Габриел за оставката на Иван Гешев е фалшиво, замитане на реформата, всъщност днешната пресконференция на главния прокурор показа, че това не е сценка, а реален акт и че трябва съответната страна да убеди партньорите на ГЕРБ, че намеренията им са истински. Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му случаят с исканата оставка на главния прокурор и последвалата реакция представлява конфликт, който руши доверието в правораздавателните институции. Той смята, че този "разлом" води до покачване на конвенционалната престъпност, от което пряко потърпевши са гражданите.  

Стойчев допълни, че ако главният прокурор твърди, че има предателство, то значи преди това е трябвало да има и приятелство.

"За да си предаден от някого, трябва да си му бил приятел преди това. Не знам до какъв край ще доведе тази работа, но няма да е добър", заключи политологът. 

Според него "кабинетът е готов отдавна" и той е по т. нар. план А - правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ.  

"Оставката на главния прокурор, поискана от ГЕРБ, е с адресат "Продължаваме промяната", за да си кажат, че има смисъл от колаборация за ГЕРБ. Единственото, което остава, е Бойко Борисов да влезе доброволно в затвора. Към този момент, избирателите на ПП-ДБ биха си казали, че този пакет е приемлив", обясни политологът. 

Стойчев каза още, че е възможно решението за състав на правителство да е взето "на друго място". 

"Във всеки един проект има един донор, може да е консорциум от донори, бизнес ангели и всякакви субекти, които да взимат решенията вместо тези лидери. Възможно е просто решението да взето на друго място, те (Асен Василев и Кирил Петков, бел. ред.) се върнаха от чужбина в петък. Централна Европа е интересно място, конспиративно, още от времето на Студената война. Възможно е да са сугестирани, да са съветвани за неща, които да направят. Никой не казва, че някой им нарежда, а е достатъчно някой да намекне кой е правилният ход в такава ситуация", обясни Стойчев. 

По думите му искането на оставката на Гешев е "нещо като атомна бомба" и ГЕРБ не биха го направили, за да спечелят подкрепа от ДПС или БСП. Този ход е изцяло насочен към "Продължаваме промяната".  

"И за да бъде направено, има достатъчно основания, този ход да не бъде изгърмян във въздуха", смята политологът.  

"За мен план А винаги е бил основният план на Борисов", категоричен е Стойчев. По думите му правителство с БСП и ДПС би било лесно атакуемо, а т.нар. план Б винаги е бил като блъф в покера.  

"За да има сериал, трябва да има и сценаристи, и сценарий", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Кристиян Шкварек.  

Според него "няма шофьор зад волана на България".  

"Няма шофьор зад волана, има триумвирати - една демокрация, когато започва да загнива, тези триумвирати започват да се ритат. Това не е планирано, реагира се спрямо ситуацията. Тези неща са симптоматични за демокрациите в разложение - следва период на задкулисни триумвирати. Следва оформлението на еднолична власт", коментира политологът.  

По думите му кабинетът не е сигурен. И обясни, че ако планът е бил за правителство на ГЕРБ с ПП-ДБ, то това е станало "на доверие".  

"Аз не смятам, че някой има доверие у тези хора ("Продължаваме промяната" и "Демократична България", бел. ред.). Това са хора, които си менят мнението всеки ден. Те показаха, че нямат план, ако имаха план, щяха да държат линия - а не, хем не ви харесваме и категорично няма да правим кабинет, хем отиват на среща с Борисов", каза Шкварек.  

Той смята, че не трябва да се търси злонамереност, там където глупостта е по-лесното обяснение.  

Кристиян Шкварек каза, че е трудно да се прогнозира дали ще има правителство, но след заявката на БСП да се оттегли от разговорите, предсрочните избори изглеждат по-вероятни.  Според него искането за оставка на Иван Гешев е адресирано към коалицията ПП-ДБ. Това означава да им бъде иззета инициативата.

"Да се изземе дневният им ред и да се постели пътят и да се предпази една коалиция на т.нар. стари сили. Да изземеш дневния ред на противника си, въобще не е много сложно. Той работи особено, когато противникът ти няма особено сериозен дневен ред", обясни той.  

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Емил
преди 11 месеца
И двамата са пълни ***,от три месеца е ясно,че правителство ще има с втория мандат,така иска големия брат,тиквата отдавна е загубил доверие. Сигнализирай за неуместен коментар