Картите на масата: БСП отказа на ГЕРБ. ДПС и ИТН са на кантар

Партията на Карадайъ все пак предложи "експерти"

15.05.2023 | 18:53 Редактор: Юлиан Христов

Първи официален отказ за подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС. След срещата с Борисов от БСП обявиха, че излизат от преговорите за първия мандат и няма да дадат подкрепата си за него.

Останалите политически сили още нямат конкретно решение дали ще гласуват за кабинет на Мария Габриел - това стана ясно след поредния кръг от срещи. 

Решението на БСП дойде часове след срещата им с ГЕРБ.  

"Смятаме, че ГЕРБ има сбъркана концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Г-н Борисов извади партиен кандидат, той излезе със свои задачи и приоритети", коментира червеният лидер.  

Нинова отново подчерта, че е трябвало да има ясно дефинирани надпартийни национални задачи. По тях да бъдат определени конкретни срокове и след това да се търсят партньори. И ги изброи - изпращането на оръжие на Украйна. Тема, по която БСП остава категорично против. Бързането с влизането в Еврозоната и намаляването на дефицита на 3%, както и приемането на Истанбулската конвенция. 

Останалите срещи на ГЕРБ не родиха новина.  

Така и не стана ясно дали ДПС и "Има такъв народ" ще дадат подкрепа на Габриел.  

От "Движението за права и свободи" все пак обявиха, че виждат в предложението на Мария Габриел "брюкселски кабинет" и са готови дори да предоставят експерти за участие в него.  

"Ние в ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти във всички сфери. Ако стигнем до момента да търсим експерти за правителство, ние ще действаме отговорно и с разум", каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.  

От "Има такъв народ" също харесаха офертата за експертен кабинет.  

"Би било по-правилно да има редовно правителство с широка подкрепа, необходимо е съответните министри да са експерти, но много е важно и каква програма ще изпълнява това правителство", коментира Тошко Йорданов.  

Без среща останаха само от "Възраждане" заради голямото разминаване в политиките. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)