"Ние резервна гума няма да бъдем": БСП отряза ГЕРБ-СДС за преговори за правителство

Корнелия Нинова каза, че от БСП дават шанс на втория и третия мандат

15.05.2023 | 17:07 Редактор: Юлиан Христов

"Абсолютно задкулисие, ние резервна гума и резервен пръст на парламента на бутоните няма да сме". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира разговорите с ГЕРБ за подкрепа на правителство с първия мандат. Тя заяви, че с партията на Бойко Борисов не са постигнали съгласие по важни въпроси като Истанбулската конвенция и доставката на оръжия за Украйна.

"След като изчакахме да минат всички срещи днес, излизаме с позиция - направихме достатъчно в желанието си дадем сигурност и стабилност, да дадем един бюджет, който да гарантира стабилност икономиката. Цял месец и половина ги чакаме. Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи. Само срокът е ясен - една година", обясни Нинова, според която от БСП очаквали повече яснота

Лидерът на левицата обясни, че партията излиза от всякакви разговори, "нито за участие, нито за подкрепа" на правителство на ГЕРБ.

"Направихме достатъчно, хаосът и лицемерието не могат да продължават поне за нас. И ПП и ДБ са коалицията на войната и те са джендърската коалиция, те са на ход. Нека да си финализират този разговор - ние се оттегляме от разговори за първия мандат", каза още Нинова.  

Тя обясни, че очаква втория мандат.

"Никога вторият и третият мандат не трябва да се подценяват. Влязохме в такава дълбока криза, че трябва да дадем шанс на втория и третия мандат", обясни Нинова.

Тя коментира и изявлението на главния прокурор Иван Гешев, като го определи като "изключително тревожно".

"Ще повярваме, че е искрен, ако уплътни своите думи от днес и на практика", категорична беше тя.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR