"Брюкселски кабинет, сбъркан подход": Как БСП, ДПС и ИТН видяха шансовете за правителство

Ние оставаме отворени за диалог, заяви кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС

15.05.2023 | 14:01 Редактор: Вяра Димова

Партиите направиха нов опит да постигнат съгласие по офертата за експертен кабинет с едногодишен срок на действие. На срещата с БСП номинираната за министър-председател Мария Габриел от ГЕРБ-СДС отново предложи експертно правителство.

"Тази рамка е обща, търпи промени, ще има добавки. Ние оставаме отворени за диалог по темите, които знам, че са важни за вас", каза кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС.

Председателят на БСП сподели, че няма да е лесно на Габриел и първо се обърна към лидера на първата партия Бойко Борисов. 

"Сбъркахте подхода още от самото начало, сега има корекция. Не биваше да се предлага партиен министър-председател, трябваше да е надпартийно", коментира Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП определи и "червените линии", по които ще трябват допълнителни разговори. Остават непреклонни по темата за изпращане на оръжие на Украйна, бързането с влизането в Еврозоната и намаляването на дефицита на 3%, както и приемането на Истанбулската конвенция.

Нинова поиска и ясен начин как ще се запази индивидуалността на партиите при вземането на общи решения от правителството. 

"Решението за това дали да подкрепим или участваме в национално правителство, не коалиция с ГЕРБ, не правителство на ГЕРБ, ще има като свикаме и решение вземе Националният съвет", посочи тя.

От Движението за права и свободи видяха в предложението на Мария Габриел "брюкселски кабинет". Отново заявиха, че трябва стъпка по стъпка да се върви към правителство и предложиха експерти за кабинет. 

"Имаме самочувствието, че имаме експерти във всички сфери. Ако стигнем до момента да търсим експерти за правителство, ще действаме отговорно и с разум", заяви Мустафа Карадайъ.

От ИТН заявиха, че с изчегъртването на "модела ГЕРБ" по време на управлението им са допринесли за събитието с главния прокурор. 

"От нашето съвместно управление с "Продължаваме промяната - Демократична България" не се говореше за реформиране на прокуратурата, говореха само за смяна на Иван Гешев. Прогледнаха", коментира Тошко Йорданов.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.