ГЕРБ-СДС няма да предлага коалиция, Борисов чака 3 партии да кажат какъв кабинет искат

"Ако до 10 юни няма приет бюджет, държавата няма да може да плаща дори пенсии", заяви лидерът на ГЕРБ

14.05.2023 | 13:35 Редактор: Михаела Димитрова

Ден преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет - политиците така и не са на ясно ще успеят ли да стигнат до съгласие.

ГЕРБ-СДС обявиха, че утре, преди да стигнат до "Дондуков" 2, ще продължат със срещите с останалите парламентарни групи.

Експертно правителство за срок от една година - това ще предложи Мария Габриел утре на другите партии в Народното събрание. Нейната първа среща утре ще е с БСП. "Смятам утре сутринта да предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно за една година на основа на приоритети правителство", каза Мария Габриел. Офертата на Габриел категорично ще изключва думата “коалиция”.

Бъдещият кабинет може и трябва да бъде единствено експертен. Срокът от една година пък бил обвързан с обективни причини, каквато е бюджетът.

"Ако догодина няма резултат, няма как да убедим нито един българин, че мислим доброто на България”, каза още тя.

Перспективата "нови избори" - означава още изгубено време за страната ни, категорични са от ГЕРБ.

“До този момент не сме говорили с друга партия, защото вложихме всичко да се получи с ПП-ДБ, но получихме шикалкавения всеки ден. Ама хайде вторник вечер, ама днес е неделя, ние работим, утре ние в 15 ч. трябва да знаем има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България", коментира лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Той подчерта, че ако до 10 юни няма приет бюджет, държавата няма да може да плаща дори пенсии.

"Утре госпожа Нинова, господин Карадайъ и господин Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор - с БСП и с ИТН. Тук ще търсим отговорността на всички", категоричен бе Борисов.

Предстои да разберем какъв отговор ще дадат партиите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR