Мария Габриел ще предложи експертно правителство за срок от една година

Утре първата среща на ГЕРБ-СДС ще е с БСП

14.05.2023 | 12:15 Редактор: Михаела Димитрова
Мария Габриел ще предложи експертно правителство за срок от една година

Експертно правителство за срок от една година - това ще предложи Мария Габриел в понеделник на другите партии в НС, стана ясно от нейни думи на партиен брифинг на ГЕРБ-СДС.

Тя разказа, че през последните дни си е задавала два въпроса - дали страната има нужда от редовно правителство и успяла ли е да намери общи приоритети с останалите партии в НС? И на двата въпроса си отговорила с "да", а сега оставало само да се намери формулата за управление.

"Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите ПГ. Приоритетът е България. Утре ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно за една година на основа на приоритети работещо правителство", сподели Габриел.

В понеделник първата среща на ГЕРБ-СДС ще е с БСП.

"С нея имаме най-големи различия, но на мен ми се иска да вярвам, че всички заедно ще работим за бъдещето на България", каза еврокомисарят.

Тя ще отправи покана и към "Продължаваме промяната - Демократична България", за да продължат разговорите. Мария Габриел обясни, че не тя бърза да се състави правителство, а Конституцията.

"Когато Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и др. искат оставката на Иван Гешев, това не е политически въпрос и не е вмешателство, а когато Габриел внесе, че ще е добре в България да се направи реформа с всичките закони, които ги наричаме "Крумови", заради Крум Зарков, се пита дали има вмешателство", попита. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз не познавам тези хора, не съм говорил с тях и с детектор бих застанал пред вас. Нищо по-различно не сме казали от другите политически партии", коментира Борисов. 

Той поясни, че срещите с с БСП, ДПС и ИТН ще са публични. 

"До този момент не сме говорили с друга партия, защото вложихме всичко да се получи с ПП-ДБ, но получихме шикалкавения всеки ден. Ама хайде вторник вечер, ама днес е неделя, ние работим, утре ние в 15 ч. трябва да знаем има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България", каза лидерът на ГЕРБ-СДС.

Очаквайте подробности.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Светла
преди 11 месеца
Не виждам бъдещето на експертно правителство, камо ли с участие на ДБ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Весо
преди 11 месеца
Христо Иванов и Кирил Петков нямат място в бг правителство, било то експертно или не. Сигнализирай за неуместен коментар