Радев връчи мандата на Мария Габриел: Очакват Ви доста препятствия, предстоят решителни дни

Моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около десни приоритети, заяви кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

15.05.2023 | 15:14 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на излъчения за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. 

"Очаквам в рамките на седмица да представите структура и състав на МС. Очакват Ви доста препятствия по този път, очаквам Ви следващия понеделник със състав на правителство. Днес и утре са решителни дни", заяви Радев при връчването на мандата.

Мария Габриел подчерта, че ще направи всичко възможно в рамките на получения проучвателен мандат да бъде съставено стабилно и работещо правителство.

"Моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около десни приоритети - благосъстоянието на българите и просперитета на България. Вярвам, че подкрепата, която ще търсим, ще излъчи послание за амбиции, че сме способни да се обединим за работещо правителство, ще разгърнем потенциала на страната ни. В сърцето на всичко това ще стои ангажиментът към хората и родината", заяви Габриел.

Кандидатът на премиер уточни, че на проведените през миналата седмица срещи е станало ясно - има общи приоритети, предстоят разговори по детайлите. 

Ако през следващата седмица Мария Габриел не успее да събере подкрепа за предложения от нея кабинет, Румен Радев ще връчи втория мандат на следващата политическа сила в това НС - обединението "Продължаваме промяната - Демократична България".

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.