Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Миланов: Нападението над Гешев е терористичен акт, но не е извършен от професионалисти

"Поръчителите трудно ще бъдат разкрити", смята бившият началник на НСО

02.05.2023 | 20:33 Редактор: Юлиан Христов

Взривът, който избухна край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, не е бил достатъчно мощен, че да помете автомобила. Това мнение изрази в студиото на "Денят ON AIR" бившият началник на НСО ген. Румен Миланов.

Той нарече инцидента "терористичен акт", който трудно може да бъде определен като опит за сплашване. 

"Лично моето мнение е, че взривът не е толкова мощен така, че да помете джипа, който е брониран с висока и степен на защита. Не е извършен от висок клас професионалисти. Това съдя по щетите, които виждам от взривното устройство. Ако беше от професионалисти от високо ниво, нещата щяха да бъдат различни", каза Миланов. 

Той допълни, че експертизата ще определи каква е била мощността на взривното устройство, дали е било самоделно или друг вид, като коментира и тезата, че в случая става въпрос за инсценировка.

"Ако това е така, кой би решил да прави такава инсценировка, защото вътре, ако са децата, това може на тези деца да навреди сериозно по тяхната психика", заяви Миланов. 

Според него целта на атентата е била да се ликвидира главния прокурор, но не и да бъде сплашен. 

"Кои са го поръчали? Какви са мотивите за него? Какво с цели? Да се убие главният прокурор ли - най-вероятно да. Но има много неизвестни, за да бъдем категорични. Да бъде сплашен - от една страна може да бъде сплашен, но от друга страна това може да накара сплашения да активира своите действия", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Миланов поясни, че маршрутите на НСО не се планират предварително. Обикновено се избира най-краткият и това става в процеса на движение. 

"Избира се в последния момент. За тези маршрути, в това ниво, каквото е за главен прокурор, няма система за предварителна оценка на трасето, защото, най-вероятно, няма и информация за заплаха", добави той. По думите му трасето би могло да бъде проверено, само ако има конкретен сигнал за заплаха

"Щом не е имало информация за заплаха, са се движили в съвсем обичайната система за охрана. Освен това, хората, които са при Гешев, са много опитни момчета, грамотни. От там да има теч на информация, струва ми се малко вероятно. Каква е гаранцията, че взривното устройство няма да удари г-н Гешев, а ще удари оперативната кола? Кой от тях е толкова луд, за да сподели такава информация?", попита ген. Миланов.

Той смята, че ако е имало забавяне на взрива само с две секунди, ударната вълна е щяла да удари друг автомобил и изрази съмнения относно силата на взрива. 

"Имам резерва за ефективността на това количество. И какво като е 3 кг.? Ударната вълна намалява. И дали след този инцидент е можело да мислим за нов главен прокурор - това е несериозно", допълни генералът. 

Той е категоричен, че инцидентът с главния прокурор е акт срещу държавността. 

"Това е един много отрицателен етикет, който се лепна на нашата държава - вижте какво е в България, те са готови да претрепят главния си прокурор", коментира още той. 

Според него "по правило" много трудно се разкриват поръчителите на подобни деяния. "Досегашният опит това показва, че за да се постигне разкриване, се иска голямо майсторство. Всички деяния са премислени, така че никак няма да е лесно на разследващите", подчерта генералът.

Гледайте целия разговор във видеото.