Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зам.-директорът на НСлС за взрива срещу Гешев: Подготвян е дълго, маршрутите не са безброй

Надявам се, че деянието е дело на криминално проявени хора, а не лица, които определят политиката ни, заяви Ясен Тодоров

02.05.2023 | 20:10 Редактор: Вяра Димова

Атентат и опит за убийство на главния прокурор - под заплаха ли е националната сигурност? 

"Мога да потвърдя казаното вчера на брифинга от директора на следствието и това, което той каза днес пред МС. Огледът на местопроизшествието днес е приключил. Пътят е свободен за движение. Връщаме се десетилетие назад, когато беше ежедневие да се ходи на местопроизшествия, на които има трупове", заяви зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че следователите са извършили всичко необходимо и са събрани всички улики, които ще бъдат подложени на експертен анализ.

"Работи се интензивно. Събира се всякаква информация, която може да е относима към престъпното деяние. Неофициално е потърсено мнението на водещ израелски експерт по антитероризъм и по взривове. Ако е необходимо за нуждите на разследването - това ще бъде направено и по официален път по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Както например делото "Нексо", обясни Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира думите на министър Демерджиев за заподозрени по случая. "Всичко, което следствието счита, че може на този етап да стане достояние на българското общество, без да се пречи на разследването, го е казал директорът на следствието", уточни зам.-директорът на НСлС.

По думите му случаят е подготвян старателно и продължително във времето, което ще създаде затруднения, но изрази надежда следователите да стигнат до най-високото ниво.

"В настоящия Наказателно-процесуалният кодекс на Република България няма процесуално качество заподозрян, има свидетел и обвиняем. Към момента няма лице, което е привлечено в качеството на обвиняем. Когато се търсят подбудите за извършване на едно престъпление, трябва да се отговори на въпроса "Кой има интерес?". Явно някой, който е засегнат от неговите действия като ръководител. Надявам се, че това деяние е дело на хора, които са криминално проявени, а не лица, които определят политиката в България", каза още Тодоров.

Той не потвърди информацията за наличие на взривно устройство по пътя за Турция. "Маршрутите не са безброй. Ако някой е имал желание, както е станало, залага капана на един или два маршрута, и капанът щраква", смята гостът.

По думите му предлаганата реформа и промените целят отстраняването на главния прокурор от поста му. "Това е целта на законопроекта. Затова днес с моите колеги излязохме пред своите сгради. Искахме с присъствието си да покажем, че се борим за държавността. Ясно е очертана линията между двете страни - престъпност срещу държавност. Силно се надявам българските политици ясно да заявят на коя страна стоят", заключи зам.-директорът на НСлС.

Гледайте целия разговор във видеото.