Радев за атентата срещу Гешев: Недопустимо посегателство, изправете извършителите пред съда

Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона, заяви президентът

02.05.2023 | 11:42 Редактор: Елеонора Танева

Всяко посегателство срещу здравето и живота на всеки български гражданин е недопустимо, в случая става въпрос за посегателство срещу български институции. Това заяви президентът Румен Радев, а коментарът му дойде 24 часа след взрива, насочен срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

"Очаквам органите на реда да изправят извършителите пред българския съд. Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона", добави Радев.

Президентът не каза кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, нито коментира евентуалния кабинет "Денков".

"Мога да коментирам, когато дойдат с папката, с изпълнен мандат. Ще връча мандата скоро. Трябва да е ясно, че 49-ото НС следва да приеме важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, независимо от изхода на процедурата за избор на правителство. От това зависят реформите. Очаквам парламентът да подходи отговорно и да изпълнява своите задължения", призова държавният глава.

Радев допълни още, че отговорността е на политическите сили как да се договарят - "при какви условия са готови да влязат в коалиционен формат на управление".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)