И Радев, и партиите осъдиха посегателството срещу Гешев, ще се осуети ли правната реформа?

"Тук става въпрос и за посегателство срещу българска институция", заяви държавният глава

02.05.2023 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Държавният глава Румен Радев определи посегателството срещу главния прокурор - Иван Гешев, като недопустимо и очаква от разследващите органи по най-бързия начин да изяснят всички факти по случая и да изправят отговорните за взрива пред съда.

"Всяко посегателство срещу живота и здравето на всеки български гражданин е недопустимо, още повече, че тук става въпрос и за посегателство срещу българска институция", заяви Радев.

Лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов, също осъди атентата и допълни, че подобни събития имат много лоши последици за България, а това е още един мотив да бъде завършена правната реформа.

"Атентат срещу когото и да било, е зловещо нещо. Това е акт, който застрашава живота не само на главния прокурор и семейството му, но и на всеки случаен човек. Затова го осъждаме с цялата сила, която имаме", коментира бившият премиер.

От ПП-ДБ осъждат всички действия, които са насочени към дестабилизация на държавата и институциите, и се надяват да бъдат положени всички усилия да се изясни обективната истина.

"Макар да имаме съмнения дали има капацитет това да стане. Също така сме убедени, че този опит за атентат, както е определен, има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата, в случая главния прокурор", поясни Атанас Атанасов.

Според коалицията този атентат е атентат срещу съдебната реформа.

Своята позиция изразиха и от ДПС. С пост в личната си страница лидера на партията Мустафа Карадайъ написа, че опитът за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев е акт срещу държавността и националната сигурност на страната.

"Няма значение кой персонално изпълнява служба като държавен орган, в случая атаката е срещу орган на държавната власт. В момента е необходимо не да се говори, а да се действа бързо, решително и категорично в защита на държавността", категоричен е той.

В позиция до медиите от БСП заявиха, че осъждат посегателството срещу главния прокурор, което възприемат като посегателство срещу институцията.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.