"Българският прокурор оцеля след бомбен атентат" - как медии по света отразиха случая?

ЕК призова за бързо и пълно разследване

02.05.2023 | 19:14 Редактор: Вяра Димова

Европейската комисия осъди атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Лаура Кьовеши очаква бързо и пълно разследване на случая. Опитът за покушение беше отразен и от чуждестранните медии.

Взривът срещу кортежа на обвинител номер отекна в европейските институции. Европейската комисия категорично осъжда атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, заяви нейният говорител - Анита Хипер.

"Това е безсмислено и подло насилствено деяние, което няма място в нашето общество. Очакваме националните власти да изправят извършителите на този престъпен акт бързо и решително пред съда. На този етап не можем да спекулираме за мотивите, които стоят зад него", посочи Хипер.

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши изрази подкрепата си към Гешев и семейството му. "Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент", заяви тя.

Кьовеши очаква пълно разследване на този случай. Тя е уверена, че българските полицаи, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България. Според нея е необходимо да се установи кой е отговорен за събитието и как то е било допуснато.

Редица световни медии отразиха атентата срещу главния прокурор на България Иван Гешев.

Politico пише: "Българският главен прокурор оцеля след бомбен атентат срещу автомобилa му, твърдят службите". Изданието добавя, че "все още никой не е поел отговорност за предполагаемата атака от понеделник".

Associated Press публикува материал със заглавие: "Бомбен атентат в България срещу колата на главния прокурор". Медията допълва, че Гешев е останал невредим, след като бомба е избухнала на път близо до София.

Темата отразиха още ABC News, DW и други медии. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 11 месеца
Все още не съм срещнал човек, който да смята това за истински атентат, а не за инсценировка. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
ВЕЛИЧКО
преди 11 месеца
Оф лелеее ... ! За мене това си е чиста проба инсценировка ! Слаб сценарий , слаба режисура , слаба актьорска игра ! Някога на село правехме вечеринки , но го правехме по сполучливо ... Сигнализирай за неуместен коментар