Институциите се разминават за взрива срещу главния прокурор - има или няма заподозрян?

Образувано е досъдебно производство за тероризъм

02.05.2023 | 18:59 Редактор: Юлиан Христов

Следователи, полицаи и прокурори направиха с детайлен оглед на мястото, където вчера избухна взривно устройство пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Образувано е досъдебно производство за тероризъм.  

Цялата държавна структура е впрегната с това да се изяснят всички обстоятелства около инцидента. Изявленията по случая, направени от държавните институции, се разминават. Според вътрешния министър Иван Демерджиев има заподозрян, но следователят Мариан Маринов каза, че засега няма конкретен заподозрян.

Със самоделна бомба е извършена атаката срещу главния прокурор Иван Гешев, а извършителят притежава високотехнологични умения. Това заключение направиха следователите от спецслужбите и израелски специалист по контратероризъм направил оглед на мястото на инцидента.

"Става дума за самоделно устройство, не е фабрично и не е на разположение в армията и не е произведено от нашите заводи. Това говори за максимален професионализъм на този, който го е изработил", каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Взривът срещу бронирания автомобил, в който е пътувал главният прокурор, е избухнал по-рано и това е спасило живота му

"Изключително мощен взрив и много добра насоченост", каза още Сарафов. 

Високото ново на защита на бронирания автомобил е предпазило пасажерите в купето. 

"Имаме заподозрени, но не мога да изпадам в подробности. Към моментна нямаме данни да е изтекла информация, но това се проверява. Има много варианти да бъде проследен маршрута на автомобила. Изследваме всички възможности", каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Няма пострадали при инцидента. Разследващите отказват информация дали семейството на Иван Гешев е било с него в автомобила. 

"Не искам да коментирам подробности в тази посока. Да, не е бил сам", каза още Демерджиев. 

Работи се по няколко версии, за да се стигне до разкриване на поръчителите и извършителите. Повече от 15 часа е продължил огледът на местопроизшествието. В него са се включили от експерти от отряда за борба с тероризма и от националната следствена служба. 

"Назначена е техническо взривна експертиза", каза следователят Мариан Маринов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че по делото най-вероятно ще се привлекат международни експерти, които да помогнат за изготвянето на експертизите и в хода на разследването.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
зависимости
преди 1 година
Освен "израелски специалист по контратероризъм", какви други специалисти държим на склад? Сигнализирай за неуместен коментар