Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш социален министър: Става все по-трудно да се снабдим с добра храна

Според Христина Христова страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи

29.03.2023 | 20:32 Редактор: Ирена Бакърджиева

Хората вече се лишават от храна, а държавата бори спекулата със сайт за сравнение на цените - има ли логика?

"Ако се опитаме да кажем каква е тезата в момента, то е неблагоприятна ситуация, двуцифрена инфлация - над 16%, намалява покупателната способност на хората. Нарастват цените на стоките и все по трудно става човек с достатъчно добра храна да се снабди и с някои основни други стои и услуги. Нямаме бюджет, нямаме редовно правителство. Тези два удара, които ни бяха нанесени като европейска страна – отлагането на Шенген, отлагането на Еврозоната - това също е обезкуражително", заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя определи ситуацията като тежка и неблагоприятна, но отбеляза, че прогнози за нея е имало още в края на миналата година.

"С изненада прочетох, че ще има държавен магазин. Нека да се пробва, но основната характеристика на България е страна със свободна пазарна икономика и свободна конкуренция и се смята, че конкуренцията, когато не е деформирана, тя наистина допринася за нормални цени на стоките и услугите, нормална цена на живота на хората", посочи Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът смята, че хората имат ново потребителско поведение - започнали са да търсят промоционални цени, да не купуват от местата с високи цени и да не отиват в магазините, където се знае, че се поддържат високи цени.

"Картелът не е измислен сега, защото сме в период на висока инфлация и на повишени цени. Картелът е измислен много отдавна и едва ли ние ще се спасим като остров да няма картелни споразумения между търговците, производителите и посредниците", каза още Христова.

"Страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи и те трябва все повече да влязат в истинската си функция и да бъдат ефективни", добави бившият социален министър.

Според нея добрата новина от бюджета, който очакваме, е, че е запазено нивото на стандартните социални помощи и на минималната работна заплата.

"По средата на годината не е разчетен бюджетът за тази година за нови увеличения на минималната работна заплата. Разбира се, че звучи добре, но не бива да се правят експерименти. Три пъти бяха увеличени пенсиите през изминалата година, и трите пъти извън основните принципи на пенсионноосигурителната система, което е удар по пенсионната система", подчерта Христова.

По думите ѝ трябва да се направи дефиниция за енергийна бедност, за да може още от 1 януари 2024 г. да се работи с нея и хората да бъдат подпомогнати.

"По същия начин си мисля, че трябва да се реформира системата за социално подпомагане. Тя е много изостанала, тя не дава истинска подкрепа на тези, които се нуждаят. Все още се работи с много стари величини, които са абсолютно неадекватни", изтъкна Христова.

Гледайте видеото с целия разговор.