Анализатор: Трябва да се научим да живеем в постоянна висока инфлация

Йохан Габриелс смята, че през последните 3 години световната икономика е преминала през въртележка

29.03.2023 | 16:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Анализатор: Трябва да се научим да живеем в постоянна висока инфлация

Очаква ни период на "постоянна" висока инфлация с дългосрочен среден индекс на потребителските цени от около 3-4% годишно в Еврозоната и вероятно с един или два пункта отгоре в повечето страни от Централна и Източна Европа. А ако към това се прибави и геополитическия риск в региона с Русия и опитите за дестабилизиране на няколко държави, сред които и Молдова, се получава перфектната буря. Тази прогноза прави Йохан Габриелс, регионален директор в европейския доставчик на валутни услуги и международни плащания в Европа iBanFirst.

Според него е малко вероятно скоро да има връщане към целевите равнища на централните банки от около или малко над 2% и затова "трябва да се научим да живеем в свят на постоянна висока инфлация".

"През последните три години световната икономика премина през въртележка. Неочаквано ни връхлетя глобална пандемия, поради което бяха въведени различни ограничения, за да се избегнат масово смъртни случаи. Тези мерки бяха необходими, но това сериозно наруши функционирането на икономиката. Правителствата и централните банки по целия свят инжектираха безпрецедентно количество ликвидност, за да предотвратят глобална икономическа катастрофа и да запазят покупателната способност на населението", посочва анализаторът.

По негови изчисления количествените облекчения на централните банки покрай глобалната пандемия са достигнали 12 трлн. долара. "Това, наред със смущенията в световната търговия и търсенето на световно ниво, както и войната в Украйна, предизвика период на "постоянна" инфлация.

В региона на ЦИЕ инфлацията се движи с двуцифрени стойности, като в някои държави тя е достигнала своя връх (напр. в Чехия), но в други не още (напр. в Полша). В момента се използва стария метод за борба с инфлацията: увеличаване на цената на капитала чрез по-високи лихвени проценти и намаляване на ликвидността в икономиката", констатира Йохан Габриелс.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay