Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Маргаритов: Таван на надценката е най-лошото решение, правителството бездейства

Има сериозен обществен натиск, който ескалира, заяви бившият зам.-министър на икономиката

27.03.2023 | 20:40 Редактор: Вяра Димова

Служебното правителство се опитва да си измие ръцете за своето бездействие в последните два месеца, като прибута топката и след дълги размишления установи, че това не става със закон. Таван на надценката е възможно най-лошото решение, защото това палиативна мярка.

Това заяви бившият зам.-министър на икономиката Димитър Маргаритов в студиото на "Денят ON AIR".

"Въвеждането на таван на надценката, дори и само до 10%, ще отвори възможността да се вдигнат цените с още 5%, без да има проблем да се докаже документално, че надценката е тази", изтъкна Маргаритов.

"Виждаме заиграване, едно нищо, което създава предпоставки да бъдат обвинявани хората, които ще влязат в следващия парламент, за решенията, които те ще вземат. Над 80% от българите вече свиват своето потребление, защото не могат да си позволят стоки от първа необходимост. Има сериозен обществен натиск, който ще продължи да ескалира. Той се дължи основно на това, че от февруари се обяснява за мерки, неща, които ще се правят. Минахме през всякакви вариации. Накрая имаме сайт, в който има информация, известна от миналата година", каза бившият шеф на КЗП пред Bulgaria ON AIR.

"Някои могат да гледат ценовите равнища и това да ги стимулира да вдигнат цените, ако се окаже, че техните цени са под средните", изрази опасение Маргаритов. По думите му няма да има търсения ефект, но може да доведе до друг ефект - да се стигне до пълен хаос на пазара.

"Работещо решение би може да бъде намерено. Това показват различните модели", смята гостът.

"Ако правителството беше провело диалога, който беше анонсиран през октомври миналата година и се беше стигнало до подобен на френския модел - договаряне на определена продуктова група стоки, можеше да се получи нещо подобно. Таван на цените би могъл да бъде въведен по този начин", обясни Маргаритов. Той изрази надежда за фактор, който да анализира проблемите и да предложи работещи предложения.

Гледайте целия разговор във видеото.