Инфлацията най-ниска от година, клиенти: Не го усещаме, усещаме, че цените са високи

Най-много са поскъпнали краставиците - с 33%

15.03.2023 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Забавяне на годишната инфлация в страната през февруари отчитат от Националния статистически институт. В момента инфлацията е най-ниска за последните 9 месеца. 

16% е годишната инфлация, най-ниската от май 2022 г. Наблюдава се повишение с 0,8% за месец.

Най-много са поскъпнали краставиците - с 33%, следвани от зрелия лук и доматите. Олиото пък е поевтиняло с 3%.

Икономистите отчитат най-ниска инфлация в страната ни от май месец миналата година. 

"Не го усещам, усещам цените, че са високи. Всичко е по 8 лв., кой ще го купи това? Явно цифрата 8 е любима на финансистите у нас", коментира клиент на пазара.

Комисията по стокови борси и тържища наблюдават задържане на цените на едро на повечето храни. А високите цени на продукти като краставиците и доматите се дължат на дефицит на производството. 

"В момента имаме нива на цена на едро до 5 лв., сега под 4 лв. има, зависи от качеството на краставиците. Има по-ниско качество внос на по-ниски цени, домат има и под 3 лв., средната цена около 3-3,50 лв., но това са бързо развалящи се стоки и цената е бързо динамична", каза председателят на Комисията за стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Килограм краставици отново е 8 лв., розов домат също 8 лв. за кг. Според председателя на Комисията за защита на потребителите нелоялните търговски практики може да са предпоставка за изкуствено завишаване на цените.

"Имаме сигнали за килограм сирене, което се продава за 40-50 лв., дори за 60 лв. Въпросът е, когато се промотира тази цена, да не се използват практики, които заблуждават потребители за свойства, които стоката не притежава и потребителят под заблуда да я закупи", коментира председателят на КЗП Стоил Алипиев.

Стоковите борси и тържища отчитат поскъпване на яйцата на едро спрямо миналата година по това време. Ако тогава едно яйце е струвало 24 ст., то сега е на цена от 39 ст. на едро. Единствено при свинското месо има задържане на цените от 2 години насам.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.