Председателят на КЗП: Имаме сигнали за сирене за 50-60 лв.

Нелоялните търговски практики може да са предпоставка за изкуствено завишаване на цените

15.03.2023 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Забавяне на годишната инфлация през февруари в страната до 9-месечно дъно от 16% спрямо 16,7% през януари. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Това е най-ниската инфлация на годишна база от май 2022 г. насам. На месечна база обаче има повишение на потребителските цени с 0,8% спрямо първия месец на 2023 г., когато инфлацията нарасна с 1,4%. На месечна база най-голямо е увеличението на цените при хранителните продукти и безалкохолните напитки с 2,4%.

Леко намаление с около 1% е регистрирано при цените на жилищата, водата, електроенергията, облеклото и обувки, както и при транспорта. При храните най-много са поскъпнали краставиците - с близо 33%, следват още зеленчуци, сред които и доматите. През февруари има и храни, които са поевтинели - олио, леща, хляб, брашно.

От началото на годината, според данните, цените на храните в малката кошница за февруари са се увеличи с 1,2% на месечна база и с 2,7% от началото на годината.

Според председателя на Комисията за защита на потребителите, нелоялните търговски практики може да са предпоставка за изкуствено завишаване на цените.

"Там, където е завишаването, вследствие на прилагането на нелоялни търговски практики, е работа вече на Комисията, за да може да се произнесе за тяхното преустановяване. Имаме сигнали за сирене, което се продава за 50-60 лв. Въпросът е, когато се промотира тази цена, да се не се използват практики, които заблуждават потребителя", коментира Стоил Алипиев.

Гледайте в следващото видео целия разговор със Стоил Алипиев в предаването "Директно":