Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хампарцумян: В доклада на МФ има неумело изпълнени намерения за предизборно влияние

"Най-стабилно е да произвеждаме повече стоки и услуги, които да продаваме в държавата", заяви председателят на БФБЛ

17.03.2023 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

Какво е реалното финансово състояние на държавата? 

"Професионалната работа, когато анализираш икономическата и фискалната ситуация в една държава, трябва да вземеш предвид всички рискове. Трябва да оцениш каква е вероятността те да се реализират. На база на това, ако ще правиш конфиденциален доклад за колегите си министри, трябва да им дадеш реалистична картина. Езикът на този доклад не е типичният език на Министерството на финансите", коментира председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

Това според него са данни от Министерството на финансите, а оформянето и писането е отнякъде другаде. "Има намерения, не много умело изпълнени, за предизборно влияние. В този доклад има неща, които трябва да се вземат предвид. Например дефицитът, диференцираните ставки за ДДС, които само намаляват съпротивителните сили на бизнеса, енергийните помощи", посочи Хампарцумян.

Председателят на БФБЛ коментира и начините за справяне с инфлацията. "Най-стабилното нещо е да произвеждаме повече стоки и услуги, които да продаваме в държавата и да изнасяме. Това по един или друг начин се случва. Представете си малко по-високи лихви, затягане за кредитни условия - това също ще се случи, намаляване на потреблението. Доходите също гонят инфлацията, те закъсняват", заяви Хампарцумян.

Според него, за да свием дефицита до 3%, така че да влезем в Еврозоната, ще трябва компетентно и внимателно да подходи от следващото правителство, за да се случи в рамките на една година.

"Трябва да бъдем оптимисти, че едни по-технократски настроени хора, които ще могат да изпълнят задачата. Тя не е неизпълнима. Увеличаването на приходите от експорт, независимо от какво, е един от инструментите да се борим с инфлацията. Ние не можем да искаме визионерство от поредица  краткоживеещи парламенти и правителства. Дано да имаме благоразумието гласувайки да помогнем да се състави едно относително стабилно технократско правителство", категоричен е председателят на БФБЛ.

Гледайте целия разговор във видеото.