Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли шанс еврото да смени лева още 2024 г. или инфлацията ни спъва?

Според проф. Ганчо Ганчев и доц. Румен Драганов липсва политическа воля

24.02.2023 | 20:43 Редактор: Михаела Димитрова

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис коментира, че основният проблем, който бави България по пътя към Еврозоната, е инфлацията. Въпреки това останаха въпроси дали реално това е проблемът.
 
"Искам да отбележа, че Хърватия също не отговаряше на критериите инфлация, както и на държавния дълг. Проблемът е преди всичко политически и се крие в липсата на ясна политическа воля и визия за влизането в Еврозоната. Ако сравним с Хърватия, те от дълго време се готвят, имаха програма, голяма политическа подкрепа. Самото правителство следваше тази цел, докато при нас с тези служебни правителства и промени, липсва политическа воля", каза проф. Ганчо Ганчев в "Денят ON AIR".

Според доц. Румен Драганов въвеждането на еврото е процес, който ще приключи с неговото приемане в страната. "Ако имаме разсъждения по въпроса, то те са кога ще се случи това - дали 2024 - 2025. Става въпрос за политическо решение, то не се взема само у нас. Ако парламентът е малко по-динамичен през летните месеци, може да се случи и на по-ранната дата", заяви още той.

На въпрос дали ни трябва консервативен бюджет, проф. Ганчев отговори, че изискването до 3% от БВП не е особено консервативно. "Мисля, че е постижимо. Имаме доста големи разходи в бюджета, свързани с компенсацията на високата цена на електроенергията, но тези компенсации не са свързани с определени условия. Проблемът не е в социалната политика, колкото в структурните разходи, трябва да има условия. Компаниите трябва да бъдат компенсирани, ако поемат конкретни ангажименти да не вдигат например цените", призова доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

 

"Това е сериозен въпрос, по който България няма да е единствената, която ще вземе решение. Въпросът е важен за Европа. Не изключвам от 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната", сподели доц. Драганов.

"Ние сме във валутен борд, с инфлацията се бори централната банка. Нямаме монетарна политика, нямаме инструменти, с които да повлияем на инфлацията и това прекрасно се разбира в ЕЦБ. Инфлацията тук е породена от външни фактори и структури на българския пазар", смята проф. Ганчев.

Доц. Драгано е убеден, че българските политици ще намерят сили в себе си, за да предотвратят противоречия заради държавността. По негови думи страната ни губи между 400-600 милиони евра годишно от това, че няма да влезе в Еврозоната. 

"Не само сме във валутен борд, но и сме най-бедната страна, която не може да произвежда реформи. При валутен борд реформа си е катастрофа за този, който я провежда, затова и политиците се страхуват", допълни проф. Ганчев.

Гледайте целия разговор във видеото.