Домбровскис попари надеждите за еврото: Инфлацията е главният проблем на България за Еврозоната

Според представителя на ЕК това няма да се промени бързо, нито ще стане през следващите месеци

23.02.2023 | 12:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

На посещение у нас е изпълнителният директор на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис. Това се случва само няколко дни, след като служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че страната ни на този етап няма да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

Няма да бъде подаван и конвергентен договор, защото по думите на министъра той ще бъде отхвърлен, тъй като страната ни на този етап не отговаря нито на инфлационния критерий, нито са приети необходимите закони за влизане на еврото у нас.

По-рано Домбровскис обяви, че реална дата за влизане на България в Еврозоната е 1 януари 2025 г., но за тази цел трябва да отговаряме на критериите по Маастрихт задължително, а също така и на критериите по Европейския механизъм.

Основната спънка за страната ни е високата инфлация, която не може да бъде овладяна за няколко месеца, докато четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, могат да бъдат гласувани за няколко месеца.

По думите му притесненията на обществото ни за влизане в Еврозоната не са основателни, тъй като това ще ни донесе финансова стабилност и по-добро икономическо развитие.

Домбровскис подчерта, че войната в Украйна и показването на цените на енергийните ресурси са повлияли на инфлацията на всички страни в ЕС и България не е страната с най-висока инфлация, но въпреки това не отговаря на критериите по Маастрихт. По-висока е инфлацията на този етап в Полша, Унгария и Чехия.

За да се укроти инфлацията е необходимо да се предприемат мерки за подпомагане на икономиката, както и строга парична политика.

Домбровскис коментира и наложените санкции на български граждани по закона "Магнитски", като допълни, че страната ни трябва да приеме важни закони, свързани с борбата с незаконното пране на пари и укриване на данъци.

Също така той каза, че Европа трябва да продължи да указва политическа военна и финансова помощ на Украйна.

Домбровскис ще се срещне с държавния глава Румен Радев, а по-късно ще има визита и с премиера Гълъб Донев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR