Василев: Можем да влезем в еврозоната през 2024, Радев да не крие провала си

"Служебното правителство трябваше да поиска нов конвергентен доклад", смята съпредседателят на "Продължаваме промяната"

21.02.2023 | 17:15 Редактор: Михаела Димитрова
Василев: Можем да влезем в еврозоната през 2024, Радев да не крие провала си

"Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии." Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира думите на Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната.

Според него България може да влезе в еврозоната още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. От "Продължаваме промяната" смятат, че е напълно възможно да се спази срокът, тъй като основната техническа характеристика, която не изпълнява страната в момента, според тях, е свързана с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. От партията подчертават, че "Хърватия е била допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП". 

"Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.", допълва Василев. 

"Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети", казва още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

"За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората", допълва Асен Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анализатор
преди 1 година
Говорили сме не веднаж,че вие от "промяната"преди да изплюете думата,тя задължително трябва да попадне в гъстия "филтър".Злословенето по адрес на българинът с най висок рейтинг,днес прузидент на държавата ни,е оня бумеранг,който няма да се забави и още на 2 ри април,ще удари цялата "промяна". Сигнализирай за неуместен коментар