Еврозоната отново ни избяга във времето, ЕК призова да не губим кураж

Румен Радев и Гълъб Донев споделиха очакванията си след срещите с Валдис Домбровскис

23.02.2023 | 18:39 Редактор: Тодор Петров

България може да се присъедини към Еврозоната през 2025 година, потвърди ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис. Той се срещна с държавния глава Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев.

По време на работното си посещение и срещите у нас зам.-председателя на ЕК постави фокус върху приемането на страната ни в Еврозоната. ЕК подкрепя България за влизане в Еврозоната, но критериите по Маастрихт не са покрити. Предполагаема дата за прием е 1 януари 2025 г.

"Междувременно България ще трябва да отговори на всички критерии от Маастрихт, не само за инфлацията. Трябва да се изпълнят ангажиментите, свързани с периода след ERM II", посочи Домбровскис.

Премиерът Гълъб Донев се надява, че бъдещият парламент ще успее да приеме останалите закони, свързани с приемането ни в Еврозоната, както и че настоящият служебен кабинет ще подготви нов бюджет с дефицит, който не надхвърля 3 процента.

Президентът Радев отчете добрата работа на служебния кабинет в овладяването на инфлационните процеси.

"Заради блокадата от страна на Русия на доставките на храни от Украйна и с увеличаването на цените на горивата в световен мащаб, сме свидетели на увеличение на инфлацията в цяла Европа. Надявам се отлагането да не е твърде дълго във времето. Членството ни в "клуба на богатите" ще донесе ползи за хората и икономиката", коментира той.

Валдис Домбровскис отбеляза, че не бива страната ни да се обезкуражава от отлагането, защото еврото носи ползи както за гражданите, така и за икономиката.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR