Властта убедена: Членството в Еврозоната е стратегически за България въпрос

Статистика сочи, че няма покачване на инфлацията в Хърватия след приемането на еврото

24.02.2023 | 19:07 Редактор: Михаела Димитрова

Уверен и стабилен курс към приемането на единната европейска валута очертаха президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев в рамките на конференцията "България по пътя към еврото". На нея беше подчертано, че членството в Еврозоната е стратегически за България въпрос, който изисква диалог, сближаване на позиции и изработване на ясна национална програма

"Една от основните задачи на служебното правителство ще бъде отваряне на пътя на България към приемането на еврото и ясното изясняване на позитивите от единната европейска валута" заяви служебният премиер Гълъб Донев. 

"Това ще направи България устойчива, както на сегашните, така и на бъдещите кризи. Членството в Еврозоната е стратегически за България въпрос", подчерта президентът Радев . 

"Важна стъпка към Еврозоната е бюджетния дефицит да е под три процента, което е задача на бъдещото Народно събрание. Не само политическо говорене, трябва да се мисли за реалните политики и да имат реална картина за бъдещите дебати за бюджета", допълни Радев.

От своя страна служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещото си успешно функциониране в еврозоната. 

"Инфлационният процес в България зависи от цените на суровините и реалния процес на конвергенция и затова постигането на критерия ценова стабилност е предизвикателство за страната ни", каза още Велкова.

Според управителя на БНБ Димитър Радев генезиса на цялостното забавяне на страната ни е в политическата криза от последните две години. "В резултат на тази криза бюджетният процес е силно разстроен. През последните две години не разполагаме с ясно дефиниран Закон за държавния бюджет и средносрочна фискална програма", коментира Димитър Радев. 

Статистката сочи, че покачването на инфлацията в Хърватия след приемането и в еврозоната граничи с нула, заради приетите закони за еврото и Закона за защита на потребителите с ясни критерии.

"С приемането на еврото всички кредитни агенции увеличиха рейтинга на Хърватия и сега е на исторически високи равнища. Паричната политика е единственият механизъм за борба с инфлацията и затова ЕЦБ вдига лихвите. Ако не бяхме в Еврозоната, лихвите щяха да са доста по-големи. Въпреки сложната геополитическа картина, която влияе на инфлационните процеси както в България така и в цяла Европа. Зам.-председателят на ЕК изрази надежда", коментира хърватският финансов министър Марко Примовац.

"Пътят е трънлив, но се надявам България е да е 21 държава в Еврозоната. Предполагаемата дата за прием на страната ви в Еврозоната е 1 януари 2025 година", заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.