Радев: Еврозоната и Шенген са стратегическа цел за България

"Целта на въвеждане на еврото в страната е българите да живеят по-добре", каза държавният глава

24.02.2023 | 11:17 Редактор: Вяра Димова
Радев: Еврозоната и Шенген са стратегическа цел за България

За България членството в Еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел. Нейното постигане трябва да бъде организирано по начин, по който нашата икономика да се впише най-добре в процесите на общия европейски пазар. Постигането на това членство е логичен заслужен завършек на процеса на нашата европейска интеграция.

Това заяви президентът Румен Радев по време на конференцията "България по пътя към еврото".

Според него погледнато в исторически, културен и географски план България винаги е била важна и неделима част от Европа. Той добави, че стокообменът и инвестициите в страната са с останалите страни членки на ЕС. "Ако продължаваме с тези темпове на обмен, до 3 години този обмен ще надхвърли 20 млрд. евро", отбеляза Радев.

Държавният глава посочи, че напоследък в България се внушава, че участието в Еврозоната е въпрос на политическа воля. "Не е само на политическа воля. Членството в Еврозоната е сложен и всеобхватен процес. Този процес иска всеобхватна работа, прозрачност и преди всичко много доверие", подчерта Радев.

Президентът добави, че разходите за най-неотложните човешки нужди у нас са най-големи. Радев е категоричен, че целта на въвеждане на еврото в страната е българите да живеят по-добре и икономиката ни да е по-конкурентоспособна.

Държавният глава призова партиите, на които им престои да се включат в предизборна кампания: "Не само политическо говорене, трябва да се мисли за реалните действия".

"Енергетиката е фундамент на ефективната икономиката и в тази сфера служебното правителство постигна много по отношение на основните фактори, които генерират инфлация", посочи Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)