Донев: За еврото трябва да се говори разбираемо и ясно, без подбуда на страхове

Присъединяването ни към Еврозоната ще ни направи по-подготвени, заяви служебният премиер

24.02.2023 | 10:15 Редактор: Вяра Димова
Донев: За еврото трябва да се говори разбираемо и ясно, без подбуда на страхове

С конференцията откриваме големия разговор в обществото ни, който ще търси сближаването на българските граждани за присъединяване на страната ни към Еврозоната. Личното ми убеждение е, че за да откриеш съмишленици, трябва да представяш позицията си разбираемо и достъпно. Докато съм министър-председател, ще настоявам да се говори за еврото разбираемо и ясно с аргументите, които са основани на разум и факти, а не събуждат ирационални страхове.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на откриването на пресконференцията "България по пътя към еврото".

Той посочи, че конференцията ще търси сближаването на различните позиции за присъединяване към Еврозоната. "Присъединяването на страната ни към най-развития икономически съюз в света ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите кризи", подчерта Донев и добави, че България е член на ЕС вече 16 г. и от последните няколко години е в ERM II. 

По думите му присъединяването към Еврозоната е сред факторите, допринасящи за това страната ни да стане по-богата, дава допълнителен тласък на реформите и ускорява конвергенцията с най-развитите страни от ЕС.

Според него сме успели да запазим ниското ниво на безработица през годините именно заради това. "Вярвам, че постигането на дългосрочна устойчивост ще бъде улеснено ако страната ни е част от Еврозоната", категоричен е Донев.

Служебният премиер каза, че през последната година доходите са пострадали поради високите нива на инфлацията. Той добави, че служебното правителство ще продължи да работи за въвеждане на еврото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)