Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Тагарев: Непредоставянето на помощ на Украйна е интересът на Кремъл

Трябва да търсим възможности за заместващи въоръжения, заяви бившият военен министър

16.02.2023 | 20:48 Редактор: Вяра Димова

Защо военната помощ за Украйна пак скара президент и политически партии? 

"Президентът Радев показа, че е консистентен в своята позиция. Това е позиция, която съответства на интересите на Кремъл и той не пропуска възможност да я изрази публично. Това, което казва Радев на служебния кабинет, е "няма да изпълнявате решенията на НС", каза бившият военен министър проф. Тодор Тагарев в ефира на "Денят ON AIR".

Според него това е отказване на помощ на жертвата. "Това означава подкрепа за агресора".

Пред Bulgaria ON AIR проф. Тагарев заяви, че непредоставянето на помощ на Украйна е интересът на Кремъл. "Ние трябва да сме активни в тази си политика, а не да чакаме да дойде някой и да каже "ето ви 200 млн. - помислете дали да не дадете зенитно-ракетен комплекс на Украйна". Това е въпрос на активна комуникация и междудържавни отношения. Днес излезе новина, че Чехия ще получи още 200 млн. долара, след като веднъж вече получи над 100 млн. Какво се оказва? Чехия вече получава над 300 млн. долара за помощта, която тя оказва на Украйна с въоръжение, с каквото и ние разполагаме", коментира гостът.

Половината от бюджета, оценен от МС, като прогнозен инвестиционен бюджет за следващите 10 години, е бил заделен за вторите 8 F-16, уточни бившият военен министър.

"Около 3 млрд. с ДДС вече бяха заделени за изплащането на F-16. Може би има разлика от няколко десетки милиона. В самия разчет на МС казват "ние можем да очакваме около до 6,5 млрд. лв.". В реалния свят се търсят комплексни решения, отчитане на най-различни фактори, с активна позиция за възползване на възможностите, когато се появяват. Това липсва в момента при служебните правителства, назначени от Радев", смята той.

Според проф. Тагарев трябва активно да се търсят възможности за предоставяне на помощ, съгласно решението на НС. "Трябва да търсим възможности да получим заместващи въоръжения, финансови компенсации, които да ни помогнат да реализираме по-добре програмата за модернизация. Този същият МС, в който имаше една единствено промяна преди няколко дни, внесе документ, който беше отхвърлен. МС нищо не прави", обясни гостът.

По думите му ръстът на БВП, който се дължи от части на инфлацията, води до ръст при цените на въоръженията.

Гледайте целия разговор във видеото.