Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какъв резултат ще произведат изборите и изнасял ли е кабинетът "Петков" тайно оръжия?

Коментар на политическата криза у нас на доц. Стойчо Стойчев и Васил Василев

23.01.2023 | 20:14 Редактор: Искра Ангелова

Предстоят поредните предсрочни парламентарни избори. БСП връща третия мандат на президента Румен Радев във вторник.

"Очаква се да се промени този мъртъв баланс в момента на политическите сили в Народното събрание, като към момента ГЕРБ успяха да възпрепятстват възпроизводството на предишната четворна коалиция в някаква форма. Дали това ще се окаже печеливша стратегия, дали ще даде резултати след предсрочните избори - не знам, но при всички положения балансът ще бъде нарушен", каза политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него около ГЕРБ ще може да се сформира работещо мнозинство.

"Друг е въпросът дали в него ще участва социалистическата партия, или не. Чисто стратегически ГЕРБ биха загубили от подобен тип коалиране със социалистическата партия, защото техният принципен аргумент и мотив срещу кабинета "Петков" винаги е бил, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" реабилитираха БСП във властта, върнаха я обратно и направиха Нинова легитимен политик с претенции", допълни той.

Журналистът Васил Василев смята, че българската политическа система е изцяло прогнила

"Тя не е в състояние да произведе такъв модел, който да поведе държавата и народа. Виждаме, че това са четвърти избори за 2 години. Едните избори бяха катастрофа, другите три вота - 3 пъти по 3 мандата - 9 мандата, безрезултатни. Това означава, че тази политическа система е приключила със своите възможности. Трябва да се изясняват отговорностите и задълженията на тези, които искат да управляват", категоричен е той.

Василев е убеден, че нещата не може да продължават по същия начин: "Следващите избори ще произведат същия резултат - нулев."

"Гражданите са тези, които ще кажат дали трябва, или не трябва да има разговори за президентска република. Като политолог мога да дам предупреждение за опасностите, които води този процес, особено когато той се случва паралелно със задълбочено противопоставяне в държавата. Ако сменяме нещо фундаментално, не го правим по време на буря. Тези разговори е добре да се водят, когато политическите страсти са по-ниски и по-спокойни", подчерта доц. Стойчев.

"Този модел не отговаря на техните интереси, те искат да продължават държавата да бъде държана в това положение. Когато говорим за колективния метод на управление и контрола на властите, изведнъж виждаме, че това не става в България и в днешните условия. Правителството е в състояние да скрие от парламента, от президента, от Конституционния съд акт като износ на оръжия за воюваща страна. Политическата система на управление трябва да се усъвършенства и да отговаря на изискванията на обществото", настоя Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на политолога нещата, казани от Асен Василев и Кирил Петков, са потресаващи.

"Излиза, че това поколение политици, за съжаление, институционализира лъжата, инструментаризирането на закона по начин, по който преди 10-15 години би се възприел като скандално и дълбоко неморално. Всеки нормален човек, ако изключим зомбираните привърженици на тези двама политици, предполагам ще си зададе въпроси. Те го обясняват като велико геройство това, че всички са били в заблуждение, включително българските граждани, които са им работодатели", възмути се доц. Стойчо Стойчев.

Васил Василев добави, че службите знаят много добре всеки патрон къде отива.

"Кого лъжем? Руснаците ли лъжат с тяхното разузнаване, че всъщност българското оръжие отива там. Напротив, руснаците много добре знаят кой дава оръжие. Да не кажа, че и Руската федерация купува продукцията на българските заводи, но през Египет. И двете страни подкрепяме. Защо Кирил Петков не каза, че като е продавал тайно през поляците и чехите на Украйна, е продавал и същите муниции на Русия? Защото не му изнася", посочи политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.