Пак отиваме на избори, Нинова: Всички са виновни, БСП - най-малко

Борисов промени позицията си за левицата

20.01.2023 | 17:38 Редактор: Елеонора Танева

Лидерската среща, организирана в търсене на допирни точки за третия мандат, не доведе до резултат. 

"Връщаме третия мандат неизпълнен в понеделник", обяви след срещите лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Разговорите между трите партии, отзовали се на поканата на БСП - ГЕРБ, ДПС и "Български възход" се превърнаха в основа за бъдещ диалог, но в следващ парламент. 

От БСП представиха 4 приоритета  - нов бюджет, Шенген, съдебна реформа и Планът за възстановяване и устойчивост.

"Тези приоритети бяха посочени и от партиите, които отсъстват. Явно всичко е само на думи", коментира Нинова.

Изненада от липсата на бившите коалиционни партньори на левицата на масата за преговори изрази и лидерът на ГЕРБ, който посочи, че след като и оръжията, и хартиената бюлетина са били приети в зала, между "Продължаваме промяната", ДБ и БСП вече няма разделителни линии. Борисов отправи и заявка за стопляне на отношенията със социалистите.

"Нашият конгрес ни е задължил да не правим коалиция с БСП. Аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, програмно правителство в някакъв момент", каза Борисов.

От ДПС и БВ също говориха за диалог.

"Трябва да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме, и да има редовен кабинет", призова Мустафа Карадайъ.

"Диалог и взаимодействие - това е смисълът на нашето присъствие в този парламент", посочи лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

А бившите коалиционни партньори на левицата - "Продължаваме промяната" и ДБ съзряха у срещата заявка за общо управление на участвалите в срещата след изборите.

От "Възраждане" определиха днешната среща като "безсмислен кръжок". В крайна сметка въпреки усилията на БСП в понеделник те ще върнат празна папка на президента Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)