Отиваме на поредни избори през април. Социолог: Маратонът от предсрочен вот умори хората

Голяма част от сегашните служебни министри ще запазят постовете си

23.01.2023 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

След като третият и последен опит за съставяне на правителство се оказа неуспешен, утре БСП ще върне мандата на президента. Така по процедура следва разпускане на парламента и насрочване на нови извънредни избори. 

Според експерти възможните дати за предсрочните парламентарни избори са две - 2 или 23 април. Датата зависи от това, дали президентът ще удължи работата на Народното събрание с повече от седмица, за да се приемат важни закони. 

По Конституция актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите. Те трябва да се проведат до два месеца след това и да са в неделен ден. Според конституционалисти обаче има начин президентът Радев да забави разпускането на Народното събрание.

"Срок по Конституция - няма, но не следва да се крием зад липсата на срок. Текстът е категоричен, че трябва да се разпусне Народното събрание. Не трябва да се бави, но с оглед на ситуацията, ако се даде известен период от време, в който една или друга техническа причина бъде преодоляна, това не променя факта, че това ще са петите избори в България в рамките на само две години", отбеляза експертът по конституционно право Орлин Колев. 

Така на последния парламентарен вот беше отчетена най-ниската избирателна активност до момента. 

"Има една натрупана умора от този целия маратон от предсрочни избори както в хората, така и в политическите партии - умора, която води до изхабяване, а то води до по-ниска избирателна активност", твърди социологът Светлин Тачев. 

"За да се стигне до редовно правителство, партиите трябва да направят компромис. В противен случай - спиралата от избори се очаква да продължи", казват още експертите. 

Според Тачев  политическите партии трябва да са наясно, че оттук насетне червените линии трябва лека по-лека да се преодоляват. 

Конституционалисти напомнят, че не е задължително президентът да разпусне стария служебен кабинет, а може да преназначи целия сегашен състав или да направи промени. 

Президентът Румен Радев трябва да назначи и нов служебен кабинет. От 2013 година досега това ще е седмо служебно правителство. Към момента се очаква голяма част от сегашните служебни министри да запазят постовете си, а министър-председател остава Гълъб Донев, както стана ясно миналата седмица.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
партии ОПГ
преди 1 година
Не изборите умориха хората, а тяхната безрезултатност! Кой реди листите? Партийните ЕЛИТИ! Само Президентска Република може да ни отърве от корупционният модел "Партия и обръчи от фирми"! Тогава, отговорността за изпълнителната власт ще е на Президента, който се избира от целия народ, а не от партийните върхушки! Стига крадене на обществени средства! Затова сме най-бедната държава в Европа! Сигнализирай за неуместен коментар